Ungdommer svake i privatøkonomi

Ungdommer mangler viktig basiskunnskap om egen privatøkonomi.

Publisert
Sist oppdatert

En fersk undersøkelse gjennomført for en dansk storbank, viser at kunnskapen om privatøkonomi blant norske ungdommer på 18-19 år er overraskende dårlig.

Årets beste preseng

Alarmerende

- Jeg synes dette er en alarmerende utvikling. Hvis dette er et uttrykk for en generell holdningsendring i samfunnet, er det grunn til bekymring. Det viser seg at det er stadig vanskeligere å ta stilling til alle valgene man blir stilt overfor i privatøkonomien sin. Dette gjelder alt fra boliglån, sparing og bruk av kredittkort, sier forbrukerøkonom i Fokus Bank Rolf Jarle Brøske til DinSide.

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av analysebyrået Zapera.com på vegne av Danske Bank, mangler norske 18-19 åringer viktig basiskunnskap om egen privatøkonomi. Mange har eksempelvis problemer med enkel renteregning, og sliter med å skille faste og variable kostnader.

OECD: Barn bør lære privatøkonomi

Hva er rente?

I undersøkelsen kommer det frem at det er få som behersker selv enkel økonomisk teori og faguttrykk.

For eksempel gir 58 prosent feil definisjon av rente og 64 prosent vet ikke hva disponibel inntekt er. Videre er det bare 36 prosent som kan regne ut billigste lån av tre alternativer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer