Ungdommer svake i privatøkonomi

Ungdommer mangler viktig basiskunnskap om egen privatøkonomi.

Publisert
Sist oppdatert
...dette er en alarmerende utvikling... det er grunn til bekymring.Rolf Jarle Brøske, forbrukerøkonom i Fokus Bank.


En fersk undersøkelse gjennomført for en dansk storbank, viser at kunnskapen om privatøkonomi blant norske ungdommer på 18-19 år er overraskende dårlig.

Årets beste preseng

Alarmerende

Rolf Jarle Brøske, forbrukerøkonom i Fokus Bank.
Bilde: Fokus Bank.
Rolf Jarle Brøske, forbrukerøkonom i Fokus Bank.
Bilde: Fokus Bank. Vis mer


- Jeg synes dette er en alarmerende utvikling. Hvis dette er et uttrykk for en generell holdningsendring i samfunnet, er det grunn til bekymring. Det viser seg at det er stadig vanskeligere å ta stilling til alle valgene man blir stilt overfor i privatøkonomien sin. Dette gjelder alt fra boliglån, sparing og bruk av kredittkort, sier forbrukerøkonom i Fokus Bank Rolf Jarle Brøske til DinSide.

Ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av analysebyrået Zapera.com på vegne av Danske Bank, mangler norske 18-19 åringer viktig basiskunnskap om egen privatøkonomi. Mange har eksempelvis problemer med enkel renteregning, og sliter med å skille faste og variable kostnader.

OECD: Barn bør lære privatøkonomi

Hva er rente?

I undersøkelsen kommer det frem at det er få som behersker selv enkel økonomisk teori og faguttrykk.

Spørsmålene:

Disse spørsmålene fikk ungdommene og deres foreldre:

1) Hva er rente?

2) Hvem har det billigste lånet (tre alternativer å velge mellom)

3) Er rentefrie lån gratis?

4) Får du automatisk kreditt på et debetkort?

5) Hva er effektiv rente?

6-9) Er henholdsvis mat/klær/husleie/forsikring en fast eller variabel kostnad?

7) Hva er disponibel inntekt?


For eksempel gir 58 prosent feil definisjon av rente og 64 prosent vet ikke hva disponibel inntekt er. Videre er det bare 36 prosent som kan regne ut billigste lån av tre alternativer.

I en annen undersøkelse utført av Sentio for Fokus Bank, kommer det frem at nesten halvparten av de under 30 år ikke aner hvor mye de betaler i gebyrer for banktjenester.

Hvorfor er kunnskapsnivået så dårlig?

- Det skyldes nok to ting. For det første er hele situasjonen mer komplisert i dag, det er vanskelig å sette seg inn i alle forhold rundt privatøkonomi. For det andre er det for lite fokus på dette i skolen, ungdommene trenger å være bedre rustet enn de er i dag, sier Brøske.

Når kan man begynne å undervise barn i privatøkonomi?

Mange forstår ikke enkle rentebegreper. Bildeillustrasjon: Per Ervland.
Mange forstår ikke enkle rentebegreper. Bildeillustrasjon: Per Ervland. Vis mer


- Jeg mener at man kan begynne i barneskolen, for å legge et enkelt grunnlag. Det trenger ikke å være et eget fag, men kan flettes inn i eksempelvis matte eller samfunnsfag. Når du kommer på videregående nivå, er økonomi jo et fag for seg selv, og privatøkonomi kan flettes inn der, sier han.

Ditt barn - en børskonge?

Frykter fremtiden

Brøske frykter at dette betyr at flere og flere i fremtiden vil oppleve at økonomien deres blir satt over styr.

- Vi ser allerede at mange unge sliter med å forsvare alle utgiftene sine, og blant annet har mange bygget seg opp nærmest uhåndterlig kredittkortgjeld. Hvis vi ikke sørger for å bedre kunnskapen om privatøkonomi blant unge snart, er jeg redd at vi vil oppleve langt flere med økonomiske problemer enn tidligere, sier han.

Men selv om ungdommene anser foreldrene sine som gode rådgivere, er det ikke alltid hjelp å hente der. Undersøkelsen viste nemlig at også foreldrene manglet viktig kunnskap. De scoret blant annet like dårlig som ungdommene når det gjaldt å regne ut det billigste alternativet av tre lånetyper.

- Jeg vil ha både foreldrene og skolene på banen for å øke kunnskapen. Samtidig bør bankene bli bedre til å gjøre ting enklere og mer forståelig. Men det er helt klart skolen som nå må legge større vekt på personlig økonomi som en del av undervisningen, sier Brøske.

Like rik som 50 cent

Om undersøkelsen

Undersøkelsen om økonomisk og finansiell kunnskap blant ungdommer er gjennomført av analysebyrået Zapera.com på vegne av Danske Bank, i perioden 5. desember 2007 til 20. januar 2008.

Spørsmålene er stilt til 300 18-19 åringer og 300 foreldre i Norge. Antall respondenter er det samme også i Sverige, Finland, Danmark, Irland og Nord-Irland. Totalt har 1.800 ungdommer og 1.800 foreldre deltatt.

Ifølge Brøske gikk det bedre for de øvrige skandinaviske ungdommene, enn for de norske.

- Det varierte litt i forhold til hva vi spurte om, men Norge kom likevel signifikant dårligere ut enn for eksempel ungdommene i Sverige og Danmark. Men vi vet jo også at nordmenn generelt er mindre prisbevisste enn svenskene og danskene, avslutter forbrukerøkonomen i Fokus Bank.

Kilde: Undersøkelse fra Zapera.com gjennomført for Danske Bank (Fokus Bank i Norge).

Mer privatøkonomi:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer