Ungdomsfylla farlig for hjertet

For mye alkohol i ung alder kan øke risikoen for hjertelidelser og slag senere i livet, viser en ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I tillegg til alkoholen spiller faktorer som inaktivitet, overvekt, røyking og blodfettforstyrrelser en vesentlig rolle.


I en amerikansk undersøkelse ble drikkemønsteret til drøyt 2.800 voksne i alderen 35 til 80 år analysert, og det viste seg at de som hadde drukket mye alkohol i ungdomsårene var mer tilbøyelig til å utvikle metabolsk syndrom enn de som hadde drukket i moderate mengder.

Deltakernes trenings- og røykevaner ble også tatt med i vurderingen, melder Reuters.

Metabolsk syndrom er en betegnelse over flere faktorer som samlet sett utgjør økt risiko for hjertesykdom, slag og diabetes. Oppfyller man tre eller flere av følgende kriterier, har man metabolsk syndrom: sterk overvekt, høyt blodtrykk, lave verdier av det sunne HDL-kolesterolet og høyt blodsukker.

Mens et moderat alkoholkonsum ifølge flere studier har vist seg å være helsebringende for hjertet, kan et stort konsum ha motsatt effekt.

Les også: Vin for hjertets skyld

- Ikke overraskende
- Jeg blir ikke overrasket dersom det viser seg at sammenhengen mellom ungdomsfyll og metabolsk syndrom er korrekt. I tillegg til alkoholen spiller faktorer som inaktivitet, overvekt, røyking og blodfettforstyrrelser og en vesentlig rolle, og i sum er det naturlig å tenke at disse kan føre til metabolsk syndrom, sier Einar Søyland, spesialist på hjertesykdommer ved Sykehuset Asker og Bærum til DinSide Helse.

Han stiller seg imidlertid tvilende til at alkohol alene kan disponere for hjertelidelser.

- Det finnes relativt store undersøkelser som viser at små mengder alkohol kan virke forebyggende på hjerteinfarkt, sier han.

Les også: Ti myter om alkohol

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Langsiktige helsekonsekvenser
Professor John Kjekshus ved hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet samtykker med Søyland.

- At et høyt alkoholforbruk i ung alder senere kan føre til metabolsk syndrom er nok riktig. Gjennom alkohol tilfører man kroppen store mengder tomme kalorier, som igjen danner fettvev. Dette fettvevet er et veldig aktivt organ, som produserer hormoner og signalsubstanser som blant annet regulerer appetitten, og lett kan føre til overvekt, forklarer han.

En av studieforskerne, Dr. Marcia Russel ved Pacific Institute for Research and Evaluation i Berkeley, utdyper dette:

- Det finnes jo allerede mange gode grunner til hvorfor vi bør oppfordre unge til å drikke mindre alkohol, Nå kan vi legge langsiktige helsekonsekvenser, som økt risiko for hjerte- og karsykdommer, til listen.

Les også: Slik skader alkoholen

Færre unge drikker
Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) tall for 2007 viser at færre norske ungdommer under 19 år oppgir å ha drukket alkohol nå enn for 20 år siden. Reduksjonen er størst blant guttene. Men selv om det er færre som drikker, har det totale forbruket økt betydelig de siste årene.

Eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) vil innen en toårs periode legge frem en handlingsplan for å bekjempe skader knyttet til alkohol. Kampanjen vil rette seg spesielt mot unge og gravide. Inntak av alkohol i svangerskapet fører til 2.3 millioner fosterdødsfall i året. Dette vil WHO gjøre noe med, og både markedsføring, pris og tilgang på alkohol kan bli påvirket.

Studien er publisert i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Les også: - Alkohol verre enn heroin for fosteret

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer