Ungdomsfylla farlig for hjertet

For mye alkohol i ung alder kan øke risikoen for hjertelidelser og slag senere i livet, viser en ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en amerikansk undersøkelse ble drikkemønsteret til drøyt 2.800 voksne i alderen 35 til 80 år analysert, og det viste seg at de som hadde drukket mye alkohol i ungdomsårene var mer tilbøyelig til å utvikle metabolsk syndrom enn de som hadde drukket i moderate mengder.

Deltakernes trenings- og røykevaner ble også tatt med i vurderingen, melder Reuters.

Metabolsk syndrom er en betegnelse over flere faktorer som samlet sett utgjør økt risiko for hjertesykdom, slag og diabetes. Oppfyller man tre eller flere av følgende kriterier, har man metabolsk syndrom: sterk overvekt, høyt blodtrykk, lave verdier av det sunne HDL-kolesterolet og høyt blodsukker.

Mens et moderat alkoholkonsum ifølge flere studier har vist seg å være helsebringende for hjertet, kan et stort konsum ha motsatt effekt.

Les også: Vin for hjertets skyld

- Ikke overraskende- Jeg blir ikke overrasket dersom det viser seg at sammenhengen mellom ungdomsfyll og metabolsk syndrom er korrekt. I tillegg til alkoholen spiller faktorer som inaktivitet, overvekt, røyking og blodfettforstyrrelser og en vesentlig rolle, og i sum er det naturlig å tenke at disse kan føre til metabolsk syndrom, sier Einar Søyland, spesialist på hjertesykdommer ved Sykehuset Asker og Bærum til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer