Unge kvinner i hjertetrøbbel

Hjerte- og karsykdommer forekommer oftere blant unge kvinner enn tidligere antatt.

Mosjon er viktig for å forebygge hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Mosjon er viktig for å forebygge hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange, også leger, tror at for kvinner under 40 år, er hjertesykdom nærmest utelukket.


Både blant leger og folk flest har det lenge vært antatt at kvinner i 25-50-årsalderen har vært relativt lite utsatt for hjerte- og karsykdommer. Dette er feil, ifølge eksperter. De ber unge kvinner om å være mer oppmerksomme.

Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken blant norske kvinner. Flere kvinner dør av hjerte- og karsykdommer enn av alle kreftformer til sammen, ifølge Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL).

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

- Tre til fem prosent av kvinnene som innlegges hos oss med diagnosen akutt hjerteinfarkt er under 50 år. I tillegg kommer de som ikke diagnostiseres, samt en ikke ubetydelig gruppe med andre syndrom som ustabil angina og mindre infarkter, sier Lars Aaberge, assisterende avdelingssjef på hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet til DinSide Helse.

Mosjon er viktig for å forebygge hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Mosjon er viktig for å forebygge hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


Typisk mannsykdom
Arild Mangschou, seksjonsoverlege på hjertemedisinsk overvåkning på Ullevål, sier til DinSide Helse at kvinner fortsatt oppfatter hjerte- og karsykdommer som en typisk mannsykdom.

- Dette kommer blant annet av at kvinner får sine hjerteinfarkt cirka ti år senere enn menn, og at i arbeidsfør alder er det flest menn som legges inn på sykehus, forklarer han.

Les også: Få hjertet til å fikse seg selv

Aaberge er enig, og mener det er mye uvitenhet når det gjelder unge kvinner og hjertesykdom:

- Mange, også leger, tror at for kvinner under 40 år, er hjertesykdom nærmest utelukket. Dette er ikke riktig. Vi ser for eksempel hjerteinfarkt hos kvinner langt ned i 20-årene. Utviklingen med økende overvekt og diabetes i befolkningen vil kunne forsterke denne utviklingen hos begge kjønn, sier han.

Mistolkning av symptomer
Legene mener det er viktig at kvinner har en bevissthet rundt hjertesykdommer slik at sykdommer ikke mistolkes.

- Symptomatologien er vanskeligere hos kvinner, det vil si at de har vagere symptomer. Det betyr at både lege og pasient bør tenke på hjertesykdom som mulig forklaring til litt diffuse og uavklarede symptomer, sier Mangschau.

Mange kvinner venter lenger før de søker akutt hjelp for de tolker symptomene sine feil. Det hender også at kvinner må vente lenger på ambulanse og kommer senere til sykehus på grunn av at helsevesenet mistolker kvinners symptomer.

Les også: Flere hjertedødsfall kan unngås

Forebygge
I løpet av livet vil annenhver kvinne utvikle en hjertesykdom, men det er mye de kan gjøre for å forebygge.

- De bør unngå røyking og overvekt, mosjonere passelig og ikke overdrive alkoholinntaket sitt. I tillegg betyr blodtrykk og fettstoffer i blodet en del, og dette kan være til dels betinget i levevaner og til dels arv, sier Aaberge.

Andre faktorer unge kvinner bør være oppmerksomme på er: høyt kolesterol, diabetes og høyt blodtrykk.

Bruk av p-pillen kan også føre til at blodtrykket øker, så kvinner bør kontrolleres etter behandlingsstart og senere en gang årlig. Unge kvinner med forhøyet blodtrykk bør ikke bruke p-piller.

Les også: Knust hjerte dreper deg

Kilde: www.hjerterdamer.no

Vær obs på følgende symptomer:

 • Kortpusthet
 • Smerter i rygg, kjeve, nakke og bryst
 • Influensalignende plager
 • Kvalme
 • Kaldsvette
 • Trøtthet
 • Fordøyelsesplager
 • Svakhet
 • Apati
 • Tilbakevendende press i brystet

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer