Unge kvinner i hjertetrøbbel

Hjerte- og karsykdommer forekommer oftere blant unge kvinner enn tidligere antatt.

Mosjon er viktig for å forebygge hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Mosjon er viktig for å forebygge hjertesykdom. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både blant leger og folk flest har det lenge vært antatt at kvinner i 25-50-årsalderen har vært relativt lite utsatt for hjerte- og karsykdommer. Dette er feil, ifølge eksperter. De ber unge kvinner om å være mer oppmerksomme.

Hjertesykdom er den vanligste dødsårsaken blant norske kvinner. Flere kvinner dør av hjerte- og karsykdommer enn av alle kreftformer til sammen, ifølge Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL).

Les også: Hjerte- og karsykdommer dreper flest

- Tre til fem prosent av kvinnene som innlegges hos oss med diagnosen akutt hjerteinfarkt er under 50 år. I tillegg kommer de som ikke diagnostiseres, samt en ikke ubetydelig gruppe med andre syndrom som ustabil angina og mindre infarkter, sier Lars Aaberge, assisterende avdelingssjef på hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet til DinSide Helse.

Typisk mannsykdomArild Mangschou, seksjonsoverlege på hjertemedisinsk overvåkning på Ullevål, sier til DinSide Helse at kvinner fortsatt oppfatter hjerte- og karsykdommer som en typisk mannsykdom.

- Dette kommer blant annet av at kvinner får sine hjerteinfarkt cirka ti år senere enn menn, og at i arbeidsfør alder er det flest menn som legges inn på sykehus, forklarer han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer