Unge låner for mye

Økte renteutgifter vil gi mange husholdninger betalingsproblemer.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad Foto: Nancy Bundt
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad Foto: Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- 147.000 nordmenn har i teorien ikke råd til å betale løpende renteutgifter etter at de har spist, selv med et forsiktig forbruk.

Det sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i forbindelse med rapporten Finansiell stabilitet som ble lagt frem denne uken.

Rapporten viser at unge, førstegangs boligkjøpere har en svært høy gjeldsbelastning - på rundt 470 prosent, altså nesten fem ganger så stor som deres disponible inntekt. Hele 30.000 husholdninger havner i denne gruppen. Ser vi på alle førstegangskjøpere som helhet, ligger gjeldsbelastningen rundt 400 prosent.

Test deg selv: Er du en gjeldsslave?

Rapporten viser at selv om den gjennomsnittlige norske konsument er godt skodd, sitter 147.000 husholdninger med negative driftsmarginer. Det vil i praksis si at de har så mye gjeld at de ikke klarer å betale renter når vanlige løpende utgifter er betalt.

Norges Bank har brukt SIFOs standardbudsjett for forbruksutgifter i sine beregninger. Postene i dette budsjettet inneholder blant annet penger til mat og drikke, klær og sko, helse og hygiene og diverse husholdningsartikler. Selv med et beskjedent budsjett sliter førstegangskjøperne med å betjene lånet sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer