Unge låner for mye

Økte renteutgifter vil gi mange husholdninger betalingsproblemer.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad Foto: Nancy Bundt
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad Foto: Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- 147 000 nordmenn har i teorien ikke råd til å betale løpende renteutgifter etter at de har spist.Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad


- 147.000 nordmenn har i teorien ikke råd til å betale løpende renteutgifter etter at de har spist, selv med et forsiktig forbruk.

Det sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i forbindelse med rapporten Finansiell stabilitet som ble lagt frem denne uken.

Rapporten viser at unge, førstegangs boligkjøpere har en svært høy gjeldsbelastning - på rundt 470 prosent, altså nesten fem ganger så stor som deres disponible inntekt. Hele 30.000 husholdninger havner i denne gruppen. Ser vi på alle førstegangskjøpere som helhet, ligger gjeldsbelastningen rundt 400 prosent.

Test deg selv: Er du en gjeldsslave?

Rapporten viser at selv om den gjennomsnittlige norske konsument er godt skodd, sitter 147.000 husholdninger med negative driftsmarginer. Det vil i praksis si at de har så mye gjeld at de ikke klarer å betale renter når vanlige løpende utgifter er betalt.

Norges Bank har brukt SIFOs standardbudsjett for forbruksutgifter i sine beregninger. Postene i dette budsjettet inneholder blant annet penger til mat og drikke, klær og sko, helse og hygiene og diverse husholdningsartikler. Selv med et beskjedent budsjett sliter førstegangskjøperne med å betjene lånet sitt.

Sett opp ditt eget budsjett her.

Ikke så dramatisk

Qvigstad understreker at tallene ikke nødvendigvis er så dramatiske som de kan fremstå.

Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad Foto: Nancy Bundt
Visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad Foto: Nancy Bundt Vis mer


- Gruppen inneholder mange unge som antakelig kan gå hjem til foreldrene og spise søndagsmiddag hvis budsjettet blir stramt. I en del tilfeller er det nok også snakk om overføring av formue og inntekt mellom generasjoner, og foreldre og andre garanterer for renteinntektene.

Qvigstad mener likevel at enkeltgrupper er utsatt og kan oppleve en gjeldskrise hvis renta stiger ytterligere. Mange lån ble tatt opp mens renta var lav, og Qvigstad oppfordrer låntakere til å sette seg inn i Norges Banks prognoser i fremtiden.

- Den gangen renta var på 1,75 prosent, sa vi jo at sånn vil det ikke være fremover. Disse prognosene offentliggjør vi jo også på internett. Jeg oppfordrer unge til å venne seg til å slå opp på Norges Banks internettsider.

Strengere banker

Ifølge Norges Banks utlånsundersøkelse har bankene begynt å sette på bremsene når det gjelder kredittvurdering og utlån.

- En differensiert og grundig kredittgivning vil være fornuftig i tiden fremover, men hvis du ser på de siste utlånstallene, ser det ikke ut som om denne virkningen er veldig brå, sier Qvigstad.Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer