Barneidrett

- Unge må få billigere idrett

Idrettspresidenten mener de skyhøye kostnadene for barne- og ungdomsidrett må ned.

IKKE HELT I MÅL: Ny undersøkelse viser at flere barne- og ungdomsidrettslag har lave kostnader for å sikre at alle kan delta, men det er fortsatt en del idrettslag som burde redusere kostnadene for de yngste. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
IKKE HELT I MÅL: Ny undersøkelse viser at flere barne- og ungdomsidrettslag har lave kostnader for å sikre at alle kan delta, men det er fortsatt en del idrettslag som burde redusere kostnadene for de yngste. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulturdepartementet har nylig publisert en ny rapport som tar for seg kostnadene for å drive med barne- og ungdomsidrett. Den har kartlagt kostnadsnivået i tretten ulike idretter.

Hovedfunnene er at den årlige gjennomsnittskostnaden ved deltakelse for niåringer er 3800 kroner, mens de årlige gjennomsnittskostnadene for femtenåringer er 9100 kroner.

De viktigste kostnadsdriverne i idrettslagene er utstyr, bekledning, samt arrangementskostnader.

- Bekymringsfullt

Idrettspresident Berit Kjøll trekker fram at rapporten viser at svært mange idrettslag gir tilbud til en relativt lav kostnad for å sikre at de fleste kan være med, og at bevisstheten om kostnadsreduserende tiltak i idretten blir stadig bedre kjent i idrettslagene.

- Når det er sagt, avdekker rapporten at det er flere idretter som har tilpasset seg et unødig høyt ambisjonsnivå på utstyr. Det er bekymringsfullt, og denne utviklingen må snus, sier Kjøll i en pressemelding.

- Her må både særforbund, idrettslag og foreldre ta et felles ansvar for å justere ambisjonsnivået for å få ned kostnadene, fortsetter hun.

Om undersøkelsen

  • Det er Oslo Economics som utarbeidet rapporten, på vegne av Kulturdepartementet og Norges Idrettsforbund.
  • Idrettene som er valgt ut til å svare på undersøkelsen er fotball, håndball, langrenn, alpint, gymnastikk og breddeaktivitet, turn, svømming, stup, friidrett, karate, to typer taekwondo og ishockey.
  • Kartleggingen er avgrenset til å gjelde utvalgte idrettsgrener og årsklassene ni- og femtenåringer.

Dyrere i byen

Rapporten viser at kostnadene varierer betydelig både mellom idretter, men også mellom enkelte idrettslag. Geografi viser seg også å spille en vesentlig rolle: By- og bynære idrettslag har generelt et gjennomgående høyere kostnadsnivå enn ellers i landet.

I gjennomsnitt koster det 3800 kroner i året å drive med idrett for niåringer. For femtenåringer er tilsvarende gjennomsnittskostnad 9100 kroner.

For niåringer ligger kostnader ved deltakelse i de aller fleste idrettene mellom 2500 og 5000 kroner i snitt. Tilsvarende er kostnaden ved deltakelse for femtenåringer i de fleste idretter 5000 til 15.000 kroner.

Playfinity kaller seg «spillkonsollen for utelek», og gir deg digitalt ballspill med sensorer og oppkobling til mobilen. Se hvordan det er å leke med en smartball, og hør hva vi selv synes! Vis mer

Økonomi skal ikke være en barriere

Kjøll mener det er viktig at særforbund og idrettslag fortsetter å jobbe med kostnadsreduserende tiltak for alle, spesielt krav til idrettsutstyr og reise- og arrangementsdeltakelse.

Økonomi bør ikke være en barriere for barn og unges idrettsdeltakelse, understreker idrettspresidenten.

Karen Kvalevåg, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, er tydelig på at det blir viktig å fortsette oppfølgingen internt i idrettsorganisasjonen.

- Vi skal jobbe videre med holdninger og bevisstgjøringen rundt våre bestemmelser og rettigheter om barneidrett. Barn skal konkurrere lokalt og regionalt, slik som barneidretts-bestemmelsene sier, og det er like viktig at idrettslag er bevisst dette ved treninger og samlinger, sier Kvalevåg.

Idrettsforbundet er også i dialog med Nav, Bufdir og Barneombudet, og de kjenner til at det allerede er mange kommuner og idrettslag som har egne ordninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer