Unge menn forgiftes av salt

Unge svenske menn spiser dobbelt så mye salt som de burde, og risikerer å få slag allerede når de er 60.

Publisert
Sist oppdatert

Den svenske professoren Mattias Aurell ved Gøteborgs universitet advarer mot det høye saltinntaket etter å ha sett en undersøkelse med alarmerende resultater.

Han mener unge svenske menn risikerer å bli rammet av slag allerede når de blir 60 år, og få en rekke andre sykdommer før det. I 30-årsalderen har de økt risiko for høyt blodtrykk, risikoen for hjerteinfarkt blir høy når de blir 50, og i 60-årsalderen risikerer de slag.

Undersøkelsen som uroer professoren er gjort blant menn mellom 18 og 20 år, rapporterer Aftonbladet.

- Studien ga et forbløffende resultat. Fem til seks gram salt om dagen anses som naturlig - men de unge mennene spiste 12 gram i snitt, sier professoren.

I studien ble det tatt urinprøver av 78 unge menn fra Gøteborg.

- Unge menn er saltforgiftede, selv om vi ikke kan snakke om den klassiske betydningen av ordet. Men de får jo i seg dobbelt så mye som de trenger.

- Noen typer mat som er veldig populær blant unge menn inneholder mye salt - blant annet brød, ost, kjøttprodukter og gatekjøkkenmat.

Det er mulig å velge bort produkter som inneholder mye salt. Men det er ikke konsumentene i første rekke som bør legge om matrutinene, mener Aurell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer