Unge menn mest søvnige

Eldre er slett ikke de mest søvnige. Unge menn kommer dårligst ut, viser en ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du eldre mennesker var de søvnigste? Det er tvert imot de yngste i den voksne befolkningen som er de søvnigste. Og menn mellom 18 og 29 år kommer aller dårligst ut: En av fire i denne gruppen sliter med såkalt sykelig, eller forhøyet søvnighet.

I Storbritannia sovner en av fem menn best med bamse på armen. Les mer her:

Tallene stammer fra en fersk befolkningsundersøkelse fra fem søvnforskere ved Universitetet i Bergen. 2.300 personer i et representativt utvalg myndige nordmenn er spurt.

- Overraskende

Resultatet overrasker førsteforfatter Ståle Pallesen.

- Vi hadde kanskje trodd det var motsatt, fordi flere studier har vist at det er de eldre som er mest søvnige, sier Pallesen til Mozon.no.

Har du problemer? Å ”sove på det” kan gi en bedre løsning:

Men en studie Pallesen gjorde i 2001 viste også at yngre personer rapporterte størst misforhold mellom hvor mye søvn de trengte og hvor mye de faktisk fikk. Den studien gir en forklaring på de nye funnene, sier Pallesen, som tror unge menns livsstil gjør at de ikke får nok søvn.

Dårlige vaner

- Det handler nok om en travel hverdag og dårlige søvnvaner. De yngre har kanskje også ofte en litt annen stil i helgene enn eldre, noe som gjør at de lett får underskudd på søvn. Mange yngre har nok en forsinket søvnrytme, noe som kan gjøre det vanskelig å sovne inn, sier han.

Mars-forskning kan gi oss jordboere bedre søvn. Les mer her:

I undersøkelsen, som er utført av Opinion, er det brukt en anerkjent selvrapporteringsskala for søvnighet. Der skal deltakerne beskrive sin generelle søvnighet eller tilbøyelighet til å duppe av i åtte gitte situasjoner.

På basis av dette lages totalscore for søvnighet. En score på 11 eller høyere regnes som sykelig søvnighet. I gruppen menn mellom 18 og 29 år kom en av fire over 11-grensen.

I gruppen menn over 60, scoret 17,5 prosent over grensen. Gruppen med lavest frekvens av sykelig søvnighet var kvinner over 60 år. Her scoret en av ti over grensen.

En amerikansk studie viser at sju av ti kvinner sliter med å sove. Les mer:

Alvorlige konsekvenser

Dårlig humør og konsentrasjonsvansker kan være konsekvenser av søvnighet.

- I verste fall risikerer man større sannsynlighet for å havne i ulykker mens man kjører bil, fører maskiner eller lignende, sier Pallesen, som understreker at det er stor forskjell på å være søvnig og trett.

- Søvnighet er tilbøyelighet til å kunne sove, mens tretthet er å være sliten og utmattet. Du kan være veldig trett uten å være søvnig i det hele tatt, påpeker han.

Søvnighetsundersøkelsen publiseres i mai-nummeret av tidsskriftet Sleep.

Visste du at supersøvn kan læres? Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer