- Unge selvskadere lider i stillhet

Stadig flere unge kutter og skjærer seg selv i skjul for å lindre psykisk smerte. Vi må tørre å bry oss og stille spørsmål, mener norsk ekspert.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Halvparten av de som driver med selvskading forteller ikke om det til noen.


- Selvskading er fortsatt skambelagt, og de som gjør dette sliter med mye skyld, sier forskningsleder Mette Ystgaard ved Regionsenter for Barn og unges psykiske helse.

Hun mener grunnen til at barn og unge begynner å skade seg selv ofte er at de føler seg maktesløse, og at de ikke vet hvordan de ellers skal takle vanskelighetene sine.

- De er selv fortvilet fordi de driver med selvskading, og vet at det bare gir kortvarig lindring. Likevel hindrer skyldfølelse og skam dem i å søke hjelp eller fortelle noen om det, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Studenter skader seg selv

Selvskadingen er ifølge Ystgaard bare et symptom på bakenforliggende årsaker. Derfor mener hun det er viktig at man ser forbi kuttene og rispene, og prøver å få tak i årsakene til smerten som ligger bak.

- Ikke et rop om hjelp

- Vi voksne har definert dette som et rop om hjelp, men unge selv forteller at det snarere er tvert imot. Det er først og fremst et fortvilet forsøk på å lindre indre psykisk smerte der og da, helst uten at noen vet om det, forklarer hun.

Ystgaard peker på at både selvskading og selvmordsforsøk øker blant unge i Norge.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Klinikere ved sykehus og akuttmottak sier det er vanlig at det kommer inn unge som har denne problematikken, og også lærerne i skolen sier at de merker en økende tendens. Men hva det kommer av vet vi for lite om.


Les også: Flere jenter skader seg

Ystgaard er ansvarlig for den norske delen av en stor europeisk undersøkelse om villet egenskade, som gjennomføres i sju land, Norge og England inkludert. I studien kommer det frem at selvskadingsmønsteret blant ungdom i Norge og England er påfallende likt.

- I begge landene rapporterte de fleste at de hadde kuttet seg, mens bare tjue til tjuefem prosent rapporterte overdoser med medikamenter. Et gjennomgående mønster er dessuten at halvparten av de som driver med selvskading ikke har fortalt om dette til noen, sier hun.

Les også: Depresjon verst for helsa

- Vis at du bryr deg

Det er ifølge Ystgaard vanskelig å se hvem det er som driver med selvskading. Disse barna og ungdommene er like forskjellige som alle oss andre, og gir derfor ulike signaler på at de ikke har det bra, forklarer hun. Noen trekker seg unna og isolerer seg, mens andre blir lettere oppfarende og utagerende. Håpløshet, angst og lav selvfølelse kan være del av problemet.

Sliter du med dårlig selvbilde? Her er ti tips om hvordan du kan få det bedre med deg selv

Som forelder, søsken, venn eller lærer kan man fort føle seg hjelpeløs og utilstrekkelig når man står overfor at en man bryr seg om, skader seg selv. Men det er likevel viktig å prøve å hjelpe, mener Ystgaard.

- Vis at du vil hjelpe, fortell at du er bekymret og hvorfor du er det. Lytt og vis vilje til å forstå. Unngå moralisering og fordømmelse. Det leger bare stein til byrden. Vær direkte og still konkrete spørsmål, sier hun, og legger til:

- Har du mistanke om at han eller hun går med tanker om å ta livet av seg, så spør om han/hun tenker på å ta livet av seg. En som har det så vanskelig, tror ikke at det finnes hjelp å få, men det gjør det, og det må vi prøve å overbevise om. Historiene er mange om unge som har fått god hjelp til å finne andre måter å mestre problemene sine på.


Her finner du flere råd for hva du som pårørende kan gjøre hvis du er bekymret for at noen som står deg nær vurderer å ta livet sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer