- Unge selvskadere lider i stillhet

Stadig flere unge kutter og skjærer seg selv i skjul for å lindre psykisk smerte. Vi må tørre å bry oss og stille spørsmål, mener norsk ekspert.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Selvskading er fortsatt skambelagt, og de som gjør dette sliter med mye skyld, sier forskningsleder Mette Ystgaard ved Regionsenter for Barn og unges psykiske helse.

Hun mener grunnen til at barn og unge begynner å skade seg selv ofte er at de føler seg maktesløse, og at de ikke vet hvordan de ellers skal takle vanskelighetene sine.

- De er selv fortvilet fordi de driver med selvskading, og vet at det bare gir kortvarig lindring. Likevel hindrer skyldfølelse og skam dem i å søke hjelp eller fortelle noen om det, sier hun til DinSide Helse.Les også: Studenter skader seg selv

Selvskadingen er ifølge Ystgaard bare et symptom på bakenforliggende årsaker. Derfor mener hun det er viktig at man ser forbi kuttene og rispene, og prøver å få tak i årsakene til smerten som ligger bak.

- Ikke et rop om hjelp

- Vi voksne har definert dette som et rop om hjelp, men unge selv forteller at det snarere er tvert imot. Det er først og fremst et fortvilet forsøk på å lindre indre psykisk smerte der og da, helst uten at noen vet om det, forklarer hun.

Ystgaard peker på at både selvskading og selvmordsforsøk øker blant unge i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer