Unge skades av doping

Mange unge bruker dopingmidler for å få større muskler. Men konsekvensene kan være større enn du tror.

Publisert
Sist oppdatert

Det skjer i de beste familier. Men doping er ikke lenger bare et fenomen blant toppidrettsutøverne.

Mange tenåringer eksperimenterer med hormoner som skal gjøre dem større og sterkere. Nå advarer svenske forskere mot dopingbruken som kan ødelegge livene til en hel generasjon unge mennesker.

Stopper vekstenDopingmidlene omfatter stoffer som anabole steroider, veksthormoner og erytropoietin, også kjent som EPO.

Det største problemet med de vanlige dopingmidlene er at kroppen slutter å vokse. Unge gutter som prøver midlene risikerer derfor å stoppe kroppens utvikling før puberteten er unnagjort.

- Dette er en hittill ukjent bivirkning og rammer spesielt unge gutter mellom 13 og 16 år som ennå ikke er ferdige med puberteten. De slutter å vokse, og vil ikke ta igjen det tapte senere, forteller forskeren Thord Rosén til Aftonbladet.

Undersøkelser ved Sahlgrenska sykehus i Gøteborg viser at mellom 60.000 og 100.000 svenske ungdommer bruker hormoner i jakten på større muskler. I Norge antar man at det finnes flere titusener unge som bruker de forskjellige midlene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer