Gjeld blant ungdom vokser

Unge sliter med telefongjeld, netthandelgjeld og inkassogjeld

Faren er at unge får alvorlige økonomiproblemer som følger dem gjennom livet, sier Barnas Jurist til Dinside.

PENGETRØBBEL: Når unge pådrar seg for stor gjeld, kan det følge dem gjennom livet, sier prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist til Dinside. Foto: Hoan Nguyen
PENGETRØBBEL: Når unge pådrar seg for stor gjeld, kan det følge dem gjennom livet, sier prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist til Dinside. Foto: Hoan Nguyen Vis mer
Publisert

Unge nordmenns inkassogjeld har det siste året økt med 50 prosent til 235 millioner kroner. Mange mangler forståelse for økonomi, mener Barnas Jurist.

Tallene kommer fra Kredinor, og de bekymrer prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist, melder NRK. Prosjektet er en del av Gatejuristen og gir gratis rettshjelp til barn og unge under 25 år.

– Det er en utfordring at mange har liten forståelse for forholdet mellom inntekt og forbruk, effekten av rentesrente og hva som skjer når man ikke betaler. Vi ser et klart behov for å legge til rette for at folk får bedre økonomiforståelse og gode betalingsvaner i ung alder. Derfor etablerer vi prosjektet Ung Økonomi finansiert av ExtraStiftelsen, der frivillige økonomer skal kurse skoleelever, sier Thorud til Dinside.

Skylder på kjøpepress

Han forteller at fristelsene er mange og kjøpepresset stort, og ofte oppstår betalingsproblemene når forbruksgjeld kommer ut av kontroll.

– Vi ser at telefongjeld, netthandelsgjeld og kredittkortgjeld eskalerer for mange. Faren er at unge får alvorlige økonomiproblemer som følger dem gjennom livet, sier Thorud til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer