Gjeld blant ungdom vokser

Unge sliter med telefongjeld, netthandelgjeld og inkassogjeld

Faren er at unge får alvorlige økonomiproblemer som følger dem gjennom livet, sier Barnas Jurist til Dinside.

PENGETRØBBEL: Når unge pådrar seg for stor gjeld, kan det følge dem gjennom livet, sier prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist til Dinside. Foto: Hoan Nguyen
PENGETRØBBEL: Når unge pådrar seg for stor gjeld, kan det følge dem gjennom livet, sier prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist til Dinside. Foto: Hoan Nguyen Vis mer
Publisert

Unge nordmenns inkassogjeld har det siste året økt med 50 prosent til 235 millioner kroner. Mange mangler forståelse for økonomi, mener Barnas Jurist.

ØKENDE PROBLEM: Ungdoms forbruk står ofte ikke i forhold til inntekten. Det har ført til eksplosiv økning i inkassogjelden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ØKENDE PROBLEM: Ungdoms forbruk står ofte ikke i forhold til inntekten. Det har ført til eksplosiv økning i inkassogjelden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Tallene kommer fra Kredinor, og de bekymrer prosjektleder Tamar Thorud i Barnas Jurist, melder NRK. Prosjektet er en del av Gatejuristen og gir gratis rettshjelp til barn og unge under 25 år.

– Det er en utfordring at mange har liten forståelse for forholdet mellom inntekt og forbruk, effekten av rentesrente og hva som skjer når man ikke betaler. Vi ser et klart behov for å legge til rette for at folk får bedre økonomiforståelse og gode betalingsvaner i ung alder. Derfor etablerer vi prosjektet Ung Økonomi finansiert av ExtraStiftelsen, der frivillige økonomer skal kurse skoleelever, sier Thorud til Dinside.

Skylder på kjøpepress

Han forteller at fristelsene er mange og kjøpepresset stort, og ofte oppstår betalingsproblemene når forbruksgjeld kommer ut av kontroll.

– Vi ser at telefongjeld, netthandelsgjeld og kredittkortgjeld eskalerer for mange. Faren er at unge får alvorlige økonomiproblemer som følger dem gjennom livet, sier Thorud til Dinside.

Markedssjef Ingjerd Thurmer i Kredinor sier utviklingen har gått feil vei siden 2014, og at hver person som har inkassogjeld, i snitt har 2,6 saker mot seg.

– Av erfaring vet vi at jo mer en person skylder, jo vanskeligere er det å betale tilbake, forklarer hun.

Kun halvparten vet hva rente er

Stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp), som sitter i finanskomiteen, synes økningen i inkassogjelden blant unge er bekymringsfull. Han mener personlig økonomi bør få en større plass i skolen.

– En norsk undersøkelse fra 2010 viste at bare halvparten av unge mellom 18 og 20 år vet hva rente er, og kun 40 prosent klarte å plukke ut det beste av tre forskjellige lånetilbud. Å få økonomifaget inn i skolen kan gjøre ungdommene bedre i stand til å ta hånd om sin egen fremtid, sier Steffensen til NTB.

Les også:
Se tilfellene det er smart å bruke kredittkort
Dette vil hjelpe deg til å betale ned på gjelden


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer