Bankkort

Unngå å betale ekstra når du bruker kort

Slik slipper du unna ekstra gebyrer, svindel og betalingstrøbbel.

UTTAK MED BANKKORT: Tar du ut penger i butikken når du handler, slipper du normalt unna gebyrer. Foto: Per Ervland
UTTAK MED BANKKORT: Tar du ut penger i butikken når du handler, slipper du normalt unna gebyrer. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Ikke overraskende foretrekker hele 68 prosent å betale med bankkort og 13 prosent med kredittkort, ifølge en spørreundersøkelse fra Sparebank1 gjennomført av Respons Analyse.

Likevel er det nok ikke alle som er klar over kortfellene man kan havne i ved bruk av bank- eller kredittkort i forskjellige sammenhenger.

Vi har derfor samlet fem smarte tips det er greit å være klar over ved kortuttak, betaling og netthandel.

#1: Høye gebyr ved kortuttak

Skal du ta ut penger, gjelder å både velge riktig uttakssted og kort. Generelt er det blitt dyrere å ta ut penger i minibank enn i butikk, eksempelvis skrudde DNB opp uttaksgebyret i minibank til 10 kroner fra 1. januar i år. Vær også obs på at butikkene kan ha begrensede mengder kontanter til uttak.

Dessuten vil det i mange banker koste mer å ta ut penger i en annen banks minibank, enn sin egen.

Også ved valutauttak i minibank kan det være snakk om store gebyrer - opptil 150 kroner da Dinside skrev om temaet sist.

#2: Rente på minibankuttaket

Å bruke kredittkort kan i en del sammenhenger være praktisk, som ved netthandel og bestilling av reiser. Men å ta ut penger i minibank med kredittkort er ikke nødvendigvis like smart.

For mens de fleste kredittkort har en periode på 40-50 dager som er rentefri, gjelder ikke den rentefrie perioden når du tar ut penger i minibank: Da løper gjerne renta allerede fra dag én.

Må du ty til kredittkort, er det altså bedre å betale med kredittkort enn å bruke det til uttak av penger.

#3: Pass på kredittgrensa

Dinside har tidligere skrevet om et tilfelle der en mann fikk justert opp kredittgrensa på kredittkortet med flere tusen kroner, uten å ha bedt om dette selv. Også Finanstilsynet sier de er blitt kontaktet om flere slike tilfeller, og de syns denne praksisen er kritikkverdig.

Er du redd for å bruke mer enn du har kontroll over, kan det altså være smart å følge med på at banken din ikke justerer opp kredittgrensa på kredittkortet, og eventuelt be dem om å justere den ned hvis du er redd for å ikke klare de månedlige nedbetalingene.

#4: Skyhøye kortgebyrer hos Posten

Betaler du for å sende en pakke eller kjøper en konvolutt på Posten, bør du velge et bankkort og ikke kredittkortet. Når du utfører en betaling her, regnes det derimot som et kontaktuttak - med de gebyrene som følger med.

I tilfellet Dinside har omtalt tidligere, kom gebyret for betaling av en norgespakke, på 76 kroner!

Nøyaktig hvor mye du risikerer å betale i gebyr, avhenger av kortselskapet ditt. Vil du være på den sikre siden og unngå gebyrer, lønner det seg altså å velge vanlig bankkort til betaling hos Posten.

#5: Pass deg for svindel av bankkortet

Svindel av bankkort kan skje selv uten at noen har stukket av med bankkortet ditt, rent fysisk. Og her er phishing en utbredt metode:

I 2016 tapte norske forbrukere aller mest på misbruk av kortinformasjon, og phishing ved å sende ut e-post hvor svindlerne ber om kortnummer, navn og CVC-koden til kortet, er en av metodene for å misbruke bankkortet ditt, for eksempel til netthandel.

En annen velkjent metode som mange har opplevd ved utenlandsbesøk, er å få bankkortet skimmet; altså at noen kopierer kortet, noe som kan skje i alt fra minibanker til restauranter. I verste fall, slik vår kollega opplevde, kan svindlerne stikke av med store summer, i hans tilfelle 21.000 kroner.

Gode tips for å unngå å gå i fella, er å se etter rariteter ved minibanken og aldri gi fra seg bankkortet ved betaling. Dersom banken din har en såkalt regionsperre, kan dette være lurt å legge inn for områder du vet du ikke skal reise til med det første.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer