Å miste sitt eget barn før man selv dør, er nok alle foreldres verste mareritt, men det kan skje.
Derfor bør du sette deg inn i hvordan en slik ulykke vil påvirke den såkalte pliktdelsarven og eventuelle forskudd på arv du har gitt.
Hva er pliktdelsarv?
Ifølge norsk lov er det umulig å gjøre egne barn arveløse, og dette er på grunn av pliktdelsarv.
Pliktdelsarven sikrer nemlig avdødes etterkommere ⅔ av arven, noe som gir en økonomisk sikkerhet for avdødes barn (egne og adopterte) og barnebarn. Loven bidrar til å begrense arvelaters mulighet til å prioritere andre enn barna, og den bidrar også til at hvert barn får noen verdier etter foreldre, skriver Codex Advokat.
Likevel mulig å forfordele enkelte pliktdelsarvinger
Pliktdelsarven skal fordeles likt mellom alle barna, men er foreldrene svært rike, kan de likevel stramme inn arven vesentlig til enkelte barn gjennom testamente, dog aldri under 15 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G), påpeker siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.
Det betyr at en formue på 20 millioner kroner kan fordeles med 18,5 millioner til «gullungen», mens «det sort fåret» får 1,5 million, men altså aldri null, ifølge ham.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger