Forskudd på arv

Unngå at eksen arver deg

Du bør vurdere å legge noen forutsetninger i testamentet hvis du skulle overleve dine egne barn.

LIVETS SORG: Det kan virke utenkelig å miste barnet ditt før du selv går bort, men det er kanskje noe du faktisk bør tenke på likevel. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB
LIVETS SORG: Det kan virke utenkelig å miste barnet ditt før du selv går bort, men det er kanskje noe du faktisk bør tenke på likevel. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Å miste sitt eget barn før man selv dør, er nok alle foreldres verste mareritt, men det kan skje.

Derfor bør du sette deg inn i hvordan en slik ulykke vil påvirke den såkalte pliktdelsarven og eventuelle forskudd på arv du har gitt.

Hva er pliktdelsarv?

Ifølge norsk lov er det umulig å gjøre egne barn arveløse, og dette er på grunn av pliktdelsarv.

Pliktdelsarven sikrer nemlig avdødes etterkommere ⅔ av arven, noe som gir en økonomisk sikkerhet for avdødes barn (egne og adopterte) og barnebarn. Loven bidrar til å begrense arvelaters mulighet til å prioritere andre enn barna, og den bidrar også til at hvert barn får noen verdier etter foreldre, skriver Codex Advokat.

DØDSFELLE: Dette er forskjellen på å sove med døren lukket (til venstre) og åpen (til høyre), dersom det skulle begynne å brenne. Video: «Close before You doze», gjengitt med tillatelse fra UL Firefighter Safety Research Institute Vis mer

Likevel mulig å forfordele enkelte pliktdelsarvinger

Pliktdelsarven skal fordeles likt mellom alle barna, men er foreldrene svært rike, kan de likevel stramme inn arven vesentlig til enkelte barn gjennom testamente, dog aldri under 15 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G), påpeker siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

Det betyr at en formue på 20 millioner kroner kan fordeles med 18,5 millioner til «gullungen», mens «det sort fåret» får 1,5 million, men altså aldri null, ifølge ham.

Når barnet dør tidlig

Du kan bestemme i testamentet hvordan barnets mottatte pliktdelsarv skal fordeles i tilfelle barnet dør før fylte 18 år, ifølge forbrukerøkonom og advokat Derya Incedursun i Nordea.

- En slik bestemmelse vil da miste sin virkning etter at barnet er myndig, sier hun til Dinside.

Unngå at eksen arver deg

Incedursun påpeker også et annet «worst case scenario» hvis du skulle overleve ditte eget barn:

  • Sett at du har brutt med barnets andre forelder og vil hjelpe barnet inn på boligmarkedet med en gave på 500 000 kroner.
  • Barnet dør så før deg og etterlater seg ingen livsarvinger eller partner.
  • Da arver du halvparten av det ditt barn etterlater seg, og den andre halvparten går til eksen din (den andre forelderen). I praksis betyr dette at eksen din arver halvparten av gaven på en halv million som du ga i forbindelse med boligkjøpet.

- For å unngå dette, kan du si at det er en forutsetning for gaven at barnet skriver et testament som sier at du får tilbake gaven hvis barnet dør før deg og uten egne barn, foreslår Incedursun.

Les mer om arvesmellene som kan følge med forskudd på arv her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer