Forskudd på arv

Unngå at eksen arver deg

Du bør vurdere å legge noen forutsetninger i testamentet hvis du skulle overleve dine egne barn.

LIVETS SORG: Det kan virke utenkelig å miste barnet ditt før du selv går bort, men det er kanskje noe du faktisk bør tenke på likevel. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB
LIVETS SORG: Det kan virke utenkelig å miste barnet ditt før du selv går bort, men det er kanskje noe du faktisk bør tenke på likevel. Les mer i saken under. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Å miste sitt eget barn før man selv dør, er nok alle foreldres verste mareritt, men det kan skje.

Derfor bør du sette deg inn i hvordan en slik ulykke vil påvirke den såkalte pliktdelsarven og eventuelle forskudd på arv du har gitt.

Hva er pliktdelsarv?

Ifølge norsk lov er det umulig å gjøre egne barn arveløse, og dette er på grunn av pliktdelsarv.

Pliktdelsarven sikrer nemlig avdødes etterkommere ⅔ av arven, noe som gir en økonomisk sikkerhet for avdødes barn (egne og adopterte) og barnebarn. Loven bidrar til å begrense arvelaters mulighet til å prioritere andre enn barna, og den bidrar også til at hvert barn får noen verdier etter foreldre, skriver Codex Advokat.

Likevel mulig å forfordele enkelte pliktdelsarvinger

Pliktdelsarven skal fordeles likt mellom alle barna, men er foreldrene svært rike, kan de likevel stramme inn arven vesentlig til enkelte barn gjennom testamente, dog aldri under 15 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G), påpeker siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

Det betyr at en formue på 20 millioner kroner kan fordeles med 18,5 millioner til «gullungen», mens «det sort fåret» får 1,5 million, men altså aldri null, ifølge ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer