Unngå bakterier i julematen

Kjøkkenreglene hele familien bør følge.

SETT RESTENE RASKT TIL AVKJØLING: Verken kald eller varm mat bør stå altfor lenge på bordet, så sett alt i kjøleskapet så snart alle har forsynt seg for siste gang. Foto: MATPRAT.NO
SETT RESTENE RASKT TIL AVKJØLING: Verken kald eller varm mat bør stå altfor lenge på bordet, så sett alt i kjøleskapet så snart alle har forsynt seg for siste gang. Foto: MATPRAT.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting er så deilig som et måltid som varer i flere timer – men hvis maten også blir stående på bordet i flere timer er det ikke bare dere som hygger dere. Det gjør også bakteriene.

Les også: Julens skjulte helsefarer

Heldigvis har Matportalen noen tips til deg som helst vil unngå at bakteriene fester sammen med dere.

1. Sørg for at maten blir gjennomvarm

Ofte er mye av maten som settes på bordet når det skal serveres en god julemiddag laget på forhånd, og bare varmet opp igjen rett før servering. Da er det svært viktig at maten er rykende varm. Bakterier storkoser seg nemlig i temperaturer mellom 20 og 40 grader, mens temperaturer over 70 grader tar knekken på de aller fleste av dem.

2. Sett restene raskt til avkjøling

Verken kald eller varm mat bør stå altfor lenge på bordet, så sett alt i kjøleskapet så snart alle har forsynt seg for siste gang.

Les også: Julematen svekker immunforsvaret

3. Rydd i kjøleskapet

Lett bedervelige matvarer, som for eksempel kjøtt og pålegg, bør alltid oppbevares i et kjøleskap hvor temperaturen holder maks fire grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer