Unngå bakterier i julematen

Kjøkkenreglene hele familien bør følge.

SETT RESTENE RASKT TIL AVKJØLING: Verken kald eller varm mat bør stå altfor lenge på bordet, så sett alt i kjøleskapet så snart alle har forsynt seg for siste gang. Foto: MATPRAT.NO
SETT RESTENE RASKT TIL AVKJØLING: Verken kald eller varm mat bør stå altfor lenge på bordet, så sett alt i kjøleskapet så snart alle har forsynt seg for siste gang. Foto: MATPRAT.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingenting er så deilig som et måltid som varer i flere timer – men hvis maten også blir stående på bordet i flere timer er det ikke bare dere som hygger dere. Det gjør også bakteriene.

Les også: Julens skjulte helsefarer

Heldigvis har Matportalen noen tips til deg som helst vil unngå at bakteriene fester sammen med dere.

1. Sørg for at maten blir gjennomvarm

Ofte er mye av maten som settes på bordet når det skal serveres en god julemiddag laget på forhånd, og bare varmet opp igjen rett før servering. Da er det svært viktig at maten er rykende varm. Bakterier storkoser seg nemlig i temperaturer mellom 20 og 40 grader, mens temperaturer over 70 grader tar knekken på de aller fleste av dem.

2. Sett restene raskt til avkjøling

Verken kald eller varm mat bør stå altfor lenge på bordet, så sett alt i kjøleskapet så snart alle har forsynt seg for siste gang.

Les også: Julematen svekker immunforsvaret

3. Rydd i kjøleskapet

Lett bedervelige matvarer, som for eksempel kjøtt og pålegg, bør alltid oppbevares i et kjøleskap hvor temperaturen holder maks fire grader.

Rydd og vask kjøleskapet før den store julehandelen. Hvis du likevel sliter med å få plass til alle godsakene kan du flytte ut matvarer som mineralvann, frukt og grønnsaker.

I et kjøleskap som er fylt til randen og vel så det blir det for lite luftsirkulasjon, noe som kan føre til at temperaturen stiger. Sjekk derfor termostaten, og juster temperaturen om nødvendig.

Les også: Dette er den største kjøleskapstabben

4. Hold rå og tilberedt mat fra hverandre

Rå og tilberedt mat må skilles godt, og det er særlig viktig at rått kjøtt, fjærkre, fisk og egg ikke kommer i kontakt med mat som ikke skal varmes opp ytterligere.

Bytt arbeidsredskaper mellom ulike råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Hvis du ikke har mulighet til det, bør du vaske redskapene godt mellom hver oppgave.

5. Vask hendene

Sist, men ikke minst – du kommer ikke unna håndvasken. Du bør alltid vaske hendene før du lager mat og spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og etter toalettbesøk.

Les også: Er du for ren?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer