Julegavehandel

Unngå «black friday-smellen»

Det er noen som er mer utsatt enn andre for å gå på en smell under den store handleuka.

IKKE BARE ÉN DAG: Black friday varer stadig lenger. Fra å begrense seg til én dag, har den blitt til ei uka, i noen tilfeller også én måned. Da er det lett å gjøre ett kjøp for mye. Foto: Mariam Butt/NTB Scanpix.
IKKE BARE ÉN DAG: Black friday varer stadig lenger. Fra å begrense seg til én dag, har den blitt til ei uka, i noen tilfeller også én måned. Da er det lett å gjøre ett kjøp for mye. Foto: Mariam Butt/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Om rundt ei uke braker det løs på flere kjøpesentre og i nettbutikkene. Da er det nemlig black week, som mot slutten av uka kuliminerer i black friday.

Tilbudene vil komme på løpende bånd, og det kan være vanskelig å skille gode tilbud fra de som egentlig ikke er så lønnsomme.

- Jeg tror at vi alle en eller annen gang har brukt penger på ting vi virkelig ikke trenger bare fordi det var på salg. En enkel regel er ikke å bruke det du ikke har, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Dinside.no.

Planlegger best, men impulskjøper mest

Klarna har gjennomført en landsdekkende undersøkelse over hvordan vi tror vi kommer til å te oss under black week og friday. Her er noen av de mest interessante funnene:

  • Litt over halvparten av oss skal kjøpe noe under black friday. 57 prosent planlegger noe, drøyt 26 prosent planlegger nøye og 16 prosent planlegger ingenting.
  • Menn er litt bedre å planlegge black friday-handelen sin sammenlignet med kvinner, men samtidig er det flere menn enn kvinner som svarer at de ikke planlegger noe knytter til handleuka og -dagen.
  • Nesten 28 prosent sier at de gjør impulskjøp under black friday, og flest slike lite gjennomtenkte kjøp gjør menn og de mellom 18 og 35 år.

Markedsdirektør Thomas Elvestad i Klarna påpeker, derimot, at den yngre aldersgruppen både er de som er mest opptatt av miljø, som vil bruke mest penger under black week og som er mest entusiastiske til hele handelskonseptet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer