Unngå brystkreft med vitamin D

Genetiske variasjoner avgjør hvor godt kroppen din omsetter vitamin D. Og det kan ha betydning for risikoen for brystkreft.

Publisert
Sist oppdatert

Antallet kvinner som blir rammet av brystkreft stiger stadig. Men forskerne er slett ikke sikre på hva som er årsaken eller akkurat hva som skal til for å redusere risikoen for sykdom.

Arvelige disposisjoner ser ut til å spille en rolle i forhold til hvem som blir rammet av brystkreft. Kostholdet ser også ut til å spille en rolle, blant annet er dyreprodukter som kjøtt og melk på listen over mistenkte matvarer som kan øke risikoen for kreft.

Beskyttes av vitamin DForskere har også lenge antatt at vitamin D kan hjelpe kroppen med å unngå utvikling av brystkreft. Nå viser en undersøkelse at det ikke bare er nivåene av vitaminet som kan være avgjørende.

Genetiske forskjeller avgjør nemlig hvor godt kroppen er i stand til å aktivisere vitaminet i kampen mot kreft. Kvinner med en bestemt versjon av genet som aktiviserer vitamin D, har nesten dobbelt så stor risiko for å utvikle brystkreft i forhold til andre kvinner.

Den britiske undersøkelsen omfattet 398 kvinner med brystkreft som ble sammenliknet med 427 friske kvinner. Og blant kvinnene med kreft var det betydelig flere som var bærere av den spesielle versjonen av genet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer