Oppussing

Unngå budsjettsmell når du skal pusse opp

Forbrukerøkonom tror mange kan få seg en overraskelse når regninga for sommer-oppussingen kommer.

TENK NYTT OG SMART: Videoen viser at noe oppussing er mer lønnsomt enn annen, og boligtype har også en del å si. I saken under får du gode tips til hvordan du unngår prissmell under oppussingen. Video: Eilin Lindvoll Klipp: Ingebjørg Iversen/Dinside Vis mer
Publisert

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB viser at vi fortsatt bruker mer av feriepengene på oppussing enn før pandemien traff oss:

  • I 2019 svarte kun fem prosent at de skulle bruke feriepengene sine på oppussing.
  • Ut fra svarene i 2020, derimot, mer enn doblet antallet som ville bruke både ferielønn og -tid på oppussing til tolv prosent - og dette tallet har holdt seg stabilt i år.

Advarer mot budsjettsmell

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB ber deg passe på at du ikke går på en smell når du skal pusse opp i sommer:

- Fra 1. juni øker nemlig prisen på trevarer nok en gang. Siden i fjor har prisene på terrassebord økt med 50 prosent ifølge Virke, sier Sandmæl til Dinside.

Normalt gjør byggbransjen prisjusteringer på byggevarer to ganger i året, 1. april og 1. oktober, men i år ble det altså varslet at prisene økes også i begynnelsen av juni.

- På grunn av økte priser kan det være mange som går på en budsjettsmell under eller etter oppussingen, så planlegging er derfor viktigere enn før, understreker forbrukerøkonomen.

Minioppussingsguide

Dinside har skrevet en god del om oppussing tidligere, og sammen med noen nye råd fra Sandmæl, oppsummerer vi her:

  1. Lag en plan. Tegn opp hvordan du vil ha det, og skriv en detaljert liste over alt som må gjøres og kjøpes.
  2. Finn også ut hva du kan gjøre selv, og hva du trenger fagfolk til. Påse også at du bruker skikkelige fagfolk!
  3. Hent inn tilbud fra flere, både på materiale og arbeid. Undersøk om du kan få rabatter hos enkelte grunnet ulike medlemskap du har.
  4. Sett opp budsjett med alle prisene i oppussingslista di.
  5. Dersom du går over budsjett, bør du se om prioriteringene bør gjøres om på - kanskje noe kan gjøres seinere eller neste år for eksempel. I tillegg kan du se om du kan selge ting du ikke trenger for å få flere penger, eller gjøre større deler av jobben selv.

Her er en komplett oppussingsguide med alt du må vite før du går i gang.

Pandemipriser

Coronapandemien har helt klart påvirket lysten og muligheten for nordmenn til å fornye hjemmet sitt - både fordi de har måttet holde seg mer hjemme og ikke har kunnet bruke penger på reiser, dyre kvelder på byen og lignende.

Fra 2019 til 2020 akselererte farten i oppussingsmarkedet, og den takten har holdt seg gjennom 2021. Nå har etterspørselen etter byggvarer blitt så stor at produksjonen ikke har klart å holde følge, og det betyr økte priser, ifølge Sandmæl.

Barkbiller påvirker også prisene

Allerede i mars ble imidlertid prisøkningen på byggvarer bemerket fra flere hold.

Innkjøpssjef Lars Erik Flygel i byggbransjeorganisasjonen NESO fortalte til Bygg.no at trelastprodusenter varslet en prisøkning i størrelsesorden 20 prosent, mens prisene normalt øker mellom tre og fire prosent. Flygel forklarte den varslede prisoppgangen i år med internasjonale effekter:

- Nå er etterspørselen etter nordisk trelast mye høyere enn normalt i det internasjonale markedet. En rekke faktorer avgjør etterspørselen, blant annet at produksjonen per i dag ikke er på normalt nivå grunnet pandemien.

Også NRK skrev at byggvaremarkedet ikke klarer å holde tritt med etterspørselen, og at det var ventet prishopp på trelast, armeringsjern, isopor, stålprodukt og andre byggevarer.

Prisen på flere typer trelast har alt gått opp med 17 prosent sammenlignet med i fjor. På isopor er det varslet prisøkning på opp mot 20 prosent.

Administrerande direktør Jan Arild Wathne i Faber Bygg sa til NRK at han ikke hadde sett maken til slike priser tidligere, og forklarte økningen med at pandemien har hindret produksjonen flere steder, men også med et barkbilleangrep i Canada:

- Denne billen er såpass aggressiv at hele skoger blir satt i «karantene». Den kan ødelegge skoger i løpet av fire til fem år, som videre øker verdien på den skandinaviske skogen, og det blir mer firstende å eksportere, sa Wathne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer