Unngå de farlige kausjonsfellene

Skriv ut denne artikkelen og bruk den som huskeliste før du signerer kausjonsavtalen!

Unngå de farlige kausjonsfellene
Publisert

Det aller beste er selvsagt å ikke kausjonere i det hele tatt. Allikevel føler nok mange et sterkt press, for eksempel når avkommet er på boligjakt. Et mulig kausjonsansvar ligger ofte langt fram i tiden og virker utenkelig. Dessverre er det ofte her faren ligger.

Økonomiske nedgangstider, arbeidsløshet og skilsmisser er bitre økonomiske realiteter som rammer mange, og som også kan ramme deg. Husk: Ikke kausjoner før du er sikker på at du kan makte å innfri kausjonsansvaret.

Vurder din egen økonomi

Det første du må gjøre er selvsagt å vurdere din egen økonomiske situasjon. Vil du klare å innfri ditt kausjonsansvar uten å måtte selge alt du eier? Er du for eksempel sikret en fast inntekt framover?

Det sier seg selv at det er utrolig bittert å måtte flytte fra en hardt ervervet enebolig til en liten leilighet fordi du ikke klarer å innfri kausjonsansvaret. Ikke utsett deg selv for en slik risiko!

Vurder låntakers økonomi

Forsikre deg om at låntageren har en ordnet økonomi. Husk, det er jo ikke uten grunn at långiver har bedt om ekstra sikkerhet i form av en kausjon. Det betyr faktisk at de ikke har funnet låntager kredittverdig nok. Spørsmålet blir derfor om du bør stille din egen vurderingsevne av låntagers økonomiske situasjon foran långivers skjønn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer