Skattemelding

Unngå den største fallgruva

Samboere som eier felles bolig bør jobbe litt ekstra med skattemeldingen for å unngå noen tabber.

SKATTEMELDING: Samboere bør jobbe litt ekstra med skattemeldingen, ifølge økonomisk rådgiver. Foto: Shutterstock / NTB
SKATTEMELDING: Samboere bør jobbe litt ekstra med skattemeldingen, ifølge økonomisk rådgiver. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke startet Skatteetaten å sende ut skattemeldingen. Noen har kanskje fått den og andre venter ennå.

Har du samboer, er det særlig én ting som er viktig å huske på når skattemeldingen kommer. Her er det rentefradraget som er viktig.

- Det største fradraget er gjeldsrente. Dersom du har lån, bør du sjekke at alt stemmer, sa forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrad i Storebrand til DinSide forrige uke.

Jobb ekstra med den

Noen ganger er fradragene bare ført opp på den ene samboeren. Dette er viktig å bemerke seg for å unngå en smell.

Til tross for at begge to gjerne har betalt sin andel av rentene, rapporterer banken som regel inn lån og renter på den som står som hovedlåntaker i banken.

Da ender den ene samboeren opp med å få hele rentefradraget, mens den andre samboeren ikke er ført opp med noe. Dette kan ofte resultere i mye penger til gode på skatten for den ene samboeren og restskatt til den andre.

- Sameiere som eier felles bolig og har felles barn må jobbe litt ekstra med skattemeldingen, sier økonomisk rådgiver Lene Drange til DinSide.

Ny funksjon

I år er det kommet en ny funksjon i skattemeldingen som gjør det enklere å dele lån og renter mellom samboere med felles bolig.

- Det er fremdeles slik at boliglånet oftest havner i den skattemeldingen til den ene. Før har det vært slik paret må regne seg fram til hva som er rett fordeling, eksempelvis 50 prosent til hver, men nå trenger du ikke regne annet enn å sette inn korrekt eierbrøk, forklarer Drange.

Grunnen til at det er lurt å fordele lån og renter etter eierbrøk er fordi samboere ikke liknes sammen, og fordi hver enkelt får 22 prosent fradrag for betalte gjeldsrenter.

Bor du i et sameie/borettslag med mye gjeld, er det lurt å gjøre det samme her, påpeker hun.

Har du fått beskjed om å sjekke skattemeldinga di? Dette mener spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, du bør sjekke først! Reporter: Edward Stenlund. Vis mer

Samboere med felles barn

- Samboere med felles barn bør også dele foreldrefradrag mellom seg. Det er fradraget du får for å ha barn i barnehage, aktivitetsskole også, forteller Drange.

Hun forklarer at samboere kan trekke fra 25 000 kroner for ett barn, og 15 000 kroner for hver barn utover det. Dette fradraget går som oftest til mor, men kan deles likt mellom foreldre. Det er også fradrag for å kjøre omvei til barnehagen som kan deles mellom foreldre.

Uavhengig om dere har felles barn eller ikke, er dette en fin tid for å snakke litt økonomi, samt hvordan det går med samboerskapets økonomi.

Vanlig fallgruve

- Den vanligste og største fallgruva er å ikke sjekke meldingen og ikke gjøre det endringene som er nevnt over. Gjør du ikke det, ender det som regel opp med at én får mye igjen på skatten og den andre får restskatt, noe som kan være urettferdig. Så sett dere ned sammen og gå igjennom dette slik at det blir «korrekt» i deres økonomi, forklarer Drange.

Hun oppfordrer folk til å ta en tur innom skatteetatens fradragsveileder, og ringe dem hvis du har en situasjon som ikke er helt «vanlig».

Økonomieksperten kommer også med et råd til folk som må betale restskatt:

- Har du fått restskatt, tross at du har gjort endringer, er det bare å starte å betale på den. Du får oppgitt KID og kontonummer. Restskatten forfaller ikke før i august, og du får delt den i to hvis det er over 1000 kroner, men det er mange fristelser økonomien din skal gjennom i løpet av sommeren. Så lag din egen avdragsordning allerede nå og start å betale, avslutter Drange.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer