Skattemeldingen 2020

Unngå disse rådyre rentefradrag-tabbene

Du kan føre flere fradrag for renteutgifter i skattemeldingen, så du bør passe på at du får med deg alle og at de blir riktige.

SKATTESJEKK: I denne videoen viser Skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. I saken under får du noen råd til rentefradragene du kan ha rett på. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at i noen land gis det ikke rentefradrag på skatten i det hele tatt, mens i Norge kan hovedsakelig alle renter på egen gjeld trekkes fra skatten du betaler?

- Generelt er det ikke noe krav at renteutgiften er inntektstilknyttet, slik som for andre fradrag. Det betyr at det kan være ganske mange renter du får fradrag for, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Dinside.

- Renter på restskatt får du, derimot, ikke skattefradrag for, legger han til.

Viktig å sjekke at alt er med og riktig

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim skriver på Pengeverkstedet.no at rentefradraget vi kan få gjelder uavhengig av formålet med lånet og inkluderer vanlige boliglånsrenter, samt renter av billån, kredittlån og privat gjeld til slekt eller arbeidsgiver, for å nevne noe.

Så, her ser vi altså på skattefradrag de fleste av oss kan dra nytte av, men det er på ingen måte sikkert at gjeldsrentene er ført opp riktig i skattemeldingen - spesielt når det gjelder private lån og valutalån.

Derfor får du en rentefradrag-guide i det følgende, som kan hjelpe deg å sjekke at de innrapporterte tallene stemmer.

Bankgjelda stemmer ikke alltid

Låner du penger av banken, kan du berolige deg med at de fleste banker er flinke til å innrapportere riktig gjeld og gjeldsrenter for deg til Skatteetaten, men likevel bør du sjekke at opplysningene stemmer.

For å sjekke at boliglånet, billånet, kredittkortlånet og andre banklån er rapportert riktig, tar du en kikk på årsoppgavene bankene har sendt deg opp mot de forhåndsutfylte tallene i skattemeldingen.

- Alt skal være med i årsoppgavene fra banken, men viktig å sjekke. Det kan forekomme feil, selv om det ikke skjer ofte, sier Lothe i Skattebetalerforeningen.

Stusser du over noe, kan du også sammenligne tallene med saldo og transaksjoner på lånekontoene dine.

Videre er det ikke alle banklån som er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Har du lån i en utenlandsk bank, for eksempel, er disse fradragsberettiget, men ikke rapportert til norske skattemyndigheter.

Derfor må du selv føre slike lån inn i skattemeldingen - som du kan lese mer om her.

Kostbar fellesgjeld-felle

Bor du i et borettslag eller sameie, har dere mest sannsynlig noe fellesgjeld - og denne gjelda med renter skal også føres i skattemeldingen.

Forretningsfører skal ha rapportert dette inn til Skatteetaten, men ta en kontrollsjekk i skattemeldingen, anbefaler Kvadsheim.

Du skal ha fått en årsoppgave tilsendt fra forretningsføreren i borettslaget/sameiet hvor det står hvilke renteutgifter du har betalt i løpet av fjoråret. Dette er nemlig ikke så lett å beregne selv, siden renter og avdrag ofte er innbakt i den månedlige husleia og ikke spesifisert.

Om du ikke sjekker at fellesgjelda eller annet relatert til der du bor stemmer, kan du i verste fall gå i ei kostbar felle:

I et borettslag i Oslo skal over hundre beboere ha fått leiligheten oppført som sekundærbolig, noe som kunne kostet dem titusener, ifølge E24. Skatteetaten svarer at slike manuelle feil kan skje.

Straffbart å ikke ta med private lån

Selv om du «bare» har lånt penger fra mor eller far, skal både gjeld og eventuelle renter føres i skattemeldingen.

- Som sagt, er de fleste renteutgiftene forhåndsutfylt i skattemeldingen, men renter fra privatlån er ett eksempel som ikke er forhåndsutfylt. Dersom du har privatlån med løpende renter, må de altså føres manuelt av både låntaker og -giver, sier fagsjef Lothe i Skattebetalerforeningen.

Hvis du ikke fører privatlån, går du glipp av rentefradrag, og kanskje enda verre; mor, far eller annen långiver risikerer straff for å skjule renteinntekter, opplyser Kvadsheim.

Så, skriv hvem du skylder pengene, gjerne oppgi vedkommendes personnummer, ogsi samtidig fra til dine långivere, slik at de kan føre opp lånet i sin skattemelding, er oppfordringen til siviløkonomen.

LÅNELØSNING: Har du ikke nok oppsparte penger eller får nok i boliglån fra banken, kan privatlån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea/John Trygve Tollefsen Vis mer

Les mer om private lån her:

Valutalån må også med

Dersom du tar opp lån i fremmed valuta, er også disse rentene fradragsberettiget, men enkelte avtaler forutsetter at restlånet etter hvert forfall omregnet til norske kroner aldri skal overstige det opprinnelige lånebeløpet.

Går kursen på den norske krona ned, beregnes valutatap for hele restlånet, og dette valutatapet skal innbetales av låntakeren ved terminforfall - tapet er altså ikke renter, understreker Kvadsheim.

Andre aktuelle fradrag for gjeld

  • Gjeldsforsikring: Noen har gjerne inngått avtale om gjeldsforsikring eller annen livsforsikring i forbindelse med låneopptaket, slik at hele eller deler av gjelda faller bort ved død. Denne premien er ikke fradragsberettiget.
  • Overkurs: Innfrir du et fastrentelån før bindingstiden er over, kan det hende du må betale en kompensasjon til banken for det de taper på innfrielsen, såkalt overkurs. Denne kostnaden kan imidlertid føres opp på lik linje med andre rentekostnader i skattemeldingen.
  • Omkostninger: Både omkostninger og provisjon som långiver tar i forbindelse med renteoppgjør, gir fradragsrett på samme måte som rentene. Eksempler på slike kostnader er formidlingsprovisjon, fornyelsesprovisjon, etableringsgebyr, behandlingsgebyr, portoomkostninger, innfrielsesgebyr og omkostninger/gebyr ved fravikelse av prioritet. Det samme gjelder provisjon beregnet av byggelånsbank der tilsagn om lån er gitt av Husbanken, skriver Kvadsheim.
  • Refinansiering: Bytter du bank, vil den nye banken av og til kreve ny verditakst fra deg, og det kan fort koste 2000 til 5000 kroner. I tillegg må du betale nytt tinglysningsgebyr til staten. Gjorde du bankbyttet for å få lavere rente, bør du føre opp disse kostnadene også, selv om enkelte ligningskontor svarer nei på spørsmål om du kan trekke fra tinglysnigsgebyr i slike tilfeller. De tar feil, ifølge siviløkonom Kvadsheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer