Hvordan skrive CV?

Unngå disse sju CV- og søknadstabbene

Irrelevante opplysninger og feilformuleringer kan koste deg drømmejobben.

JOBBJAKT: Ikke tro at alt er gjort når du har sendt søknad og CV avgårde. Du bør kikke gjennom profilene dine på sosiale medier i samme slengen og sørge for at alt du har lagt ut tåler dagens lys. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
JOBBJAKT: Ikke tro at alt er gjort når du har sendt søknad og CV avgårde. Du bør kikke gjennom profilene dine på sosiale medier i samme slengen og sørge for at alt du har lagt ut tåler dagens lys. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har tidligere gitt deg en stor jobbsøkerguide, samt skrevet om prøvetid i ny jobb og pensjonsordninger gjennom arbeidsgiveren.

Men, søknad og CV er et evig tilbakevendende tema som stresser mange jobbsøkere. Derfor kan de sju CV-tabbene Marketwatch har listet opp være verdt å vite om og unngå.

1. Irrelevant arbeidserfaring

Jo eldre du blir, desto mer erfaring i arbeidslivet vil du sannsynligvis ha. Derfor er det lett å lure på om alt må inkluderes i CV-en din.

Det kan også hende at du er på vei inn igjen i arbeidslivet etter et opphold på grunn av barselpermisjon eller sykdom.

Her er arbeidserfaring du bør vurdere å utelate, ifølge jobbekspert Sylvia Giltner:

 • Erfaring som er mer enn et tiår gammelt.
 • Jobber der du brukte ferdigheter som ikke er relevant for jobben du nå søker på.
 • Irrelevante hobbyer eller fritidsinteresser.

Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower, anbefaler deg om å tilpasse CV-en til stillingsannonsen. Nøkkelkvalifikasjonene du oppgir bør være relevant for stillingen du søker på og oppdateres underveis i jobbsøkerprosessen. Her har du nemlig mulighet til å fange interessen til arbeidsgiveren raskt.

2. Manglende nøkkelord til dataskanning

Mange bedrifter bruker ulike dataprogram til å skanne jobbsøknadene de får inn, for å spare personalet for arbeid.

Derfor bør CV-en din inneholde enkelte nøkkelord og -formuleringer som disse programmene kan fange opp. Hvis ikke kan du bli avslått før søknaden din i det hele tatt blir lest av et menneske.

Tilpass CV-en og søknaden din for hver jobb du søker ved å trekke ut ord fra jobbannonsen og andre relevante fagkilder, råder Giltner til Marketwatch.

Dette bør CV-en inneholde

 • Personalia: navn, adresse, e-post, mobilnummer, alder
 • Nøkkelkvalifikasjoner: relevant og stillingsspesifikt
 • Utdanning: institusjon, grad og undervisningsperiode organisert i omvendt kronologi (siste utdanningssted først), gjerne med stillingsspesifik informasjon
 • Arbeidserfaring: firmanavn, stillingstittel og ansettelsesperiode organisert i omvendt kronologi (siste arbeidssted først)
 • Kurs: relevant og stillingsspesifikt
 • Data- og språkkunnskap: skill mellom «gode kunnskap om» og «kjennskap til», «flytende», «skriftlig» og «muntlig»
 • Verv: relevant og stillingsspesifikt Referanser: oppgi gjerne disse på forespørsel

Kilde: Jon Paulsen i Manpower

3. Dårlig samsvar mellom CV og annet søkemateriale

Hvis er arbeidsgiver blir virkelig interessert i deg, eller at det er tett løp mellom deg og en annen kandidat, kan det hende bedriften vil grave dypere etter informasjon om deg. Og da er det viktig at det du skriver i søknad og CV stemmer med annen informasjon om deg.

Sørg derfor for at alt du presenterer for arbeidsgiveren er konsistent.

4. Upassende innhold på sosiale medier

De fleste har mer enn én sosiale medier-profil, men har du kontroll på hva som står eller vises der? Det bør du ha før du søker ny jobb.

Har du satset på en profesjonell profil på sosiale medier, kan du med fordel vise til denne i CV-en din. Men, står det noe der ute på nettet som ikke tåler arbeidsgiverens øyne, bør du rydde opp i god tid.

Sjekkliste for digitale fotavtrykk

 1. Vær bevisst på din identitet, tenk på hva du vil oppnå og hva målet ditt er
 2. Sørg for gode profiler i de sosiale mediene du prioriterer
 3. Bruk gjerne samme elementer (bilde av deg selv, navn, brukernavn osv.)
 4. Oppdater din profil jevnlig og slett gammel info som du ikke lenger vil skal synes på din profil
 5. Vær personlig, ikke privat

5. Lite fokus på dine bidragsmuligheter

I søknaden bør du fokusere på hva du kan tilføre bedriften, og ikke fokusere på det praktiske og lønnsmessige.

Skriv blant annet om hva du har gjort hos tidligere arbeidsgivere som bidro til noe bedre, og gi gjerne bevis i form av referanser, tall og annet.

6. Feil ord og formuleringer

Og, for all del, les nøye gjennom CV og søknad før du sender dem avgårde. Skrivefeil er flaut og gir et dårlig inntrykk. Det kan være lurt å ty til et rettskrivningsprogram eller be en person du stoler på om å lese gjennom før du sender søknadsmaterialet videre til arbeidsgiver.

7. Feil utseende

De sier at utseende ikke teller, men innsiden. Vel, det kan være greit å vite noenlunde hvordan en søknad og CV oftest ser ut.

Måten CV-en ser ut bør passe arbeidsplassen du søker deg til. En kreativ arbeidsplass gir rom for mer kunstneriske søknader, mens konservative arbeidsplasser trenger søknadsdokumenter innenfor strengere rammer, mener jobbekspert Giltner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer