Strømpriser

Unngå disse tabbene

Strømprisene har skutt i været de siste månedene. Nå informerer sammenligningstjenesten Bytt.no om strømtabbene du må unngå i vinter.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den første «tabben» som trekkes fram er hvis du har en strømavtale med forskuddsfakturering.

- Problemet er at strømleverandøren må estimere hva strømprisen blir, og hvor mye strøm du bruker. I tillegg får du ikke dekket av strømstøtten før du mottar den opptil en måned seinere, skriver Bytt.no i en pressemelding.

Nettsida legger til at denne avtalen utgjør en risiko for kundene.

- Hvis selskapet går konkurs er du ikke garantert å få pengene tilbake. Velg derfor en strømleverandør som ikke forskuddsfakturerer.

- Ikke risiker dette

Den neste strømtabben som trekkes fram er avtaler uten gjennomfakturering. Det skyldes at de som ikke har gjennomfakturering må være forberedt på å betale hele regningen uten strømstøtte.

- Strømstøtten og strømregning kommer nemlig på forskjellige fakturaer fra forskjellige selskap. I verste fall kan du risikere å måtte legge ut for hele strømregninga, for så å vente flere uker på strømstøtten. Et mulig scenario er derfor at strømregninga din på 10 000 kr forfaller 16. januar, mens strømstøtten først blir utbetalt noen uker seinere.

Den siste tabben som belyses er variable avtaler, som Forbrukerrådet tidligere har advart mot.

- Kom dere ut av avtalene om variabel strøm, slik vi har gitt råd om i snart tre år, siden februar 2020, slo forbrukerjurist Thomas Iversen fast overfor Dagbladet i høst.

- Variable avtaler følger ikke spotprisen, men en strømpris som strømleverandørene selv fastsetter. Dette er ekstra problematisk da strømstøtten er basert på spotprisen i markedet, ikke prisen på strømavtalen din, skriver Bytt.no.

Slik blir regninga

Nedenfor kan du plotte inn detaljer om ditt forbruk og se hvordan sluttregninga for oktober vil se ut. Kalkulatoren beregner også nettleie ut fra den nye nettleiemodellen og støtter fastpris om du er så heldig å ha det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer