Unngå dødelig sopp

Se opp for giftig sopp! Her er gode råd til sopplukkere.

Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning bør du kontakte Giftinformasjonen Telefon 22 59 13 00 Foto: Colourbox.com
Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning bør du kontakte Giftinformasjonen Telefon 22 59 13 00 Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Soppsesongen er i full sving, og da gjelder det å kunne skille mellom giftig og spiselig sopp.

I Norge finnes det rundt 1.500 forskjellige sopptyper, og omtrent 100 av disse er giftige. Knapt ti er dødelig giftige, ifølge Lommelegen.

— Det er viktig å plukke sopp riktig, slik at du unngår å få i deg giftig sopp. Spis aldri sopp du ikke er hundre prosent sikker på, sier Vibeke Thrane, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen i Helsedirektoratet, ifølge en pressemelding.

Vet du hva du skal gjøre hvis uhellet er ute? Vet du hvilke sopp du må styre unna? Les vår soppguide!

Nederst i artikkelen kan du lese om sopp som blir giftig sammen med alkohol.

Les også: Ikke bruk rå sopp i salaten

Giftinformasjonen

Hvert år hender det at noen får i seg giftig sopp. I noen tilfeller kan det gi milde magesmerter, men sopp kan også gi alvorlige forgiftninger. Da kan cellegiften virke på lever og/eller nyrer eller den kan påvirke nervesystemet.

Giftinformasjonen har et nasjonalt ansvar for å gi skriftlig og muntlig informasjon, råd og veiledning vedrørende forgiftninger. Det er her du skal ringe hvis du tror uhellet er ute.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer