Unngå fellene ved videresalg

Husk at verdsettelsen i arvemeldingen du sender til skattefogden, også blir ansett som inngangsverdien for eiendommen ved et senere salg.

Publisert

Skal du selge den arvede boligen videre, er det derfor viktig å bruke hodet.

Selger du din bolig etter å ha oppfylt kravene til eier og botid i skatteloven, (kort fortalt: du må ha brukt eiendommen som egen bolig i minst 1 av de 2 siste årene før salget) vil nemlig gevinsten ved salget være skattefri.

Farlig ved videresalg der prisen blir høy

Problemet oppstår der du ikke tenker på dette og verdsetter boligen din for lavt.

Går dette i gjennom hos skattefogden slipper du riktignok med en lav arveavgift, men du vil få en skattesmell ved videresalg hvis ikke kravene til eier og botid er oppfylt.

Differansen mellom det boligen har blitt verdsatt til i arvemeldingen, og den prisen du oppnår ved det reelle salget, vil nemlig bli inntektsbeskattet med 28 prosent. Og det er hele 8%-enheter høyere enn høyeste avgiftssats for livsarvinger.

Gunstig ved videresalg der prisen blir lav

Tilsvarende vil en for høy verdsettelse i arvemeldingen gi grunnlag for et tapsfradrag med 28% av tapsbeløpet som reduksjon i skatt.

Det innebærer at det oppstår et positivt resultat av å betale for mye arveavgift: 8% av for høyt avgiftsgrunnlag blir ren netto for arvingen(e).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer