Unngå fellesgjeldfella

Lavinnskuddsboliger er ikke nødvendigvis en katastrofe, hvis du følger disse rådene.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror vi vil se en økning i antall boliger på tvangssalg i tiden fremover, i hvert fall hvis den økonomiske nedgangstiden fortsetter. Mange har nok kjøpt boliger, og spesielt borettslagsleiligheter, uten egentlig å skjønne den reelle prisen. Nå som vi har fått en renteøkning får mange problemer. Om arbeidsledigheten begynner å stige i tillegg, vil også det bidra til flere boliger på tvangssalg, sa Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til DinSide for litt siden.

KALKULATOR: Så mye er boligen din verdt

Mange med nye boliger og høy gjeld ble nervøse da den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen sank med 0,4 prosent fra desember 2007 til januar 2008. Et søk i Finn viser at flere hundre boliger selges med lavt innskudd og fellesgjeld mer enn dobbelt så stort som innskuddet. Hvis innskuddet utgjør 20 prosent eller mindre av boligens totalkostnad, defineres den som en lavinnskuddsbolig.

Konkurs

Forbrukerrapporten tegner opp følgende scenario: Du kjøper en borettslagsleilighet med lavt innskudd og høy fellesgjeld. Verdien på boligen går ned og til sist har du mistet innskuddet. Da kan man si fra seg boretten og gjelden blir skjøvet over på de andre i borettslaget. Dette til ulempe for borettslaget som kan risikere å gå konkurs. Ved en konkurs overtas beboernes gjeld av banken som har lånt fellesgjelden og driftsansvaret og så vel gjeldsbyrden overtas av utlåneren. Man havner likevel ikke på bar bakke, men går fra å være andelseier til leietaker med en tidsubestemt leieavtale. Dermed kan man si at man står bedre stilt enn en som kjøper en selveierbolig som raser i pris; denne kjøperen risikerer å tape innskuddet og må stå for gjelden alene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer