Unngå fellesgjeldfella

Lavinnskuddsboliger er ikke nødvendigvis en katastrofe, hvis du følger disse rådene.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror vi vil se en økning i antall boliger på tvangssalg i tiden fremover, i hvert fall hvis den økonomiske nedgangstiden fortsetter. Mange har nok kjøpt boliger, og spesielt borettslagsleiligheter, uten egentlig å skjønne den reelle prisen. Nå som vi har fått en renteøkning får mange problemer. Om arbeidsledigheten begynner å stige i tillegg, vil også det bidra til flere boliger på tvangssalg, sa Torgeir Øines, underdirektør i Forbrukerrådet til DinSide for litt siden.

KALKULATOR: Så mye er boligen din verdt

Mange med nye boliger og høy gjeld ble nervøse da den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen sank med 0,4 prosent fra desember 2007 til januar 2008. Et søk i Finn viser at flere hundre boliger selges med lavt innskudd og fellesgjeld mer enn dobbelt så stort som innskuddet. Hvis innskuddet utgjør 20 prosent eller mindre av boligens totalkostnad, defineres den som en lavinnskuddsbolig.

Konkurs

Forbrukerrapporten tegner opp følgende scenario: Du kjøper en borettslagsleilighet med lavt innskudd og høy fellesgjeld. Verdien på boligen går ned og til sist har du mistet innskuddet. Da kan man si fra seg boretten og gjelden blir skjøvet over på de andre i borettslaget. Dette til ulempe for borettslaget som kan risikere å gå konkurs. Ved en konkurs overtas beboernes gjeld av banken som har lånt fellesgjelden og driftsansvaret og så vel gjeldsbyrden overtas av utlåneren. Man havner likevel ikke på bar bakke, men går fra å være andelseier til leietaker med en tidsubestemt leieavtale. Dermed kan man si at man står bedre stilt enn en som kjøper en selveierbolig som raser i pris; denne kjøperen risikerer å tape innskuddet og må stå for gjelden alene.

Men nå er det svært sjelden borettslag går konkurs.

- Konkurs i borettslag er et sjeldent forhold. Fra nyere tid kjenner jeg ingen, men det var en knapp håndfull som gikk konkurs tidlig på nittitallet, sier advokat i NBBL Thore Eek til Forbrukerrrapporten.

Når du kjøper borettslagsleilighet

Det er noen forholdsregler du som kjøper må ta.

40-ÅRSLÅN

Lån med lang løpetid eller avdragsfrihet er en sovepute - som lett kan bli spikermatte, mener DinSides kommentator.

>>> Les hvorfor her


 • Som kjøper bør du først og fremst sjekke kvadratmeterprisen på boligen: boligens reelle pris får du ved å slå sammen fellesgjelden og innskuddet.
 • Dernest bør borettslaget være tilknyttet et sikringsfond som dekker utgiftene dersom en av borettslagsinnehaverne ikke klarer å betjene utgiftene sine.

  NBBL opp­rettet i 1994 Boretts­lagenes Sikringsfond for å sikre borettslag og andelseiere mot økonomiske tap som følge av manglende betaling av felleskostnader fra andre beboere.

  I dag er 3.500 borettslag med 135.000 leiligheter sikret gjennom dette fondet. I tillegg er 75.000 boliger sikret via egne lokale fond gjennom boligbyggelaget. OBOS er det største av disse. Dette ifølge NBBL.

 • KALKULATOR: Hvor mye kan du låne?

  I tillegg bør finansieringen være bærekraftig mener NBBL-direktør Ralph Nordberg.

  - Det har vært noen prosjekter der avdragen er utsatt og rentene har steget. De vil man kunne se på tvangsauksjon.

  Det har vært en økning i tvangssalg. I Oslo har tvangssalgsøkningen vært på 21 prosent. Per 1. mars i år var det i Oslo kommet inn 296 begjæringer om tvangssalg – mot 244 saker i fjor. Dette ifølge E24.no

  Gjør et kupp på tvangssalg

  AKTUELT


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer