Unngå femsifrede telefonnumre

Private og offentlige aktører og foretak bruker numre som er svindyre å ringe. Det taper alle på, unntatt teleoperatørene.

DYRT: Ringer du et femsifret telefonnummer risikerer du at det svir på telefonregningen. Og det er mobiloperatøren din som stikker av med penga.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/Nokia
DYRT: Ringer du et femsifret telefonnummer risikerer du at det svir på telefonregningen. Og det er mobiloperatøren din som stikker av med penga. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press/Nokia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En samtale på et kvarter fra en mobil til en annen, koster med Telenor-abonnementet Telenor Komplett L 5,04 kroner.

En samtale på et kvarter fra en mobil til et femsifret telefonnummer, koster med det samme abonnementet 30,44 kroner. Har du kontantkort fra Netcom, må du ut med enda mer: Hele 75,59 kroner.

Ringeprisene kan altså bli tidoblet og vel så det, bare fordi nummeret har fem, og ikke åtte, siffer. Hvorfor er det slik?

Få med deg oppfølgersaken: Forbrukerrådet bryter egne telefonråd, politiet er forvirret

Stor profitt

Virksomheter med et femsifret telefonnummer, for eksempel 02900, må betale en årlig avgift til Post- og teletilsynet (PT). Denne kan ligge på godt over 100.000 kroner i året, og kommer i tillegg til prisen de betaler teleleverandøren sin, som også kan være høy. Men virksomheten har ikke lov til å finansiere telefontjenesten gjennom ringeprisene; det er nemlig operatørene selv som setter taksten, både fra fast- og mobiltelefon, og operatørene som får pengene.

Les mer: Disse får inntektene fra dyre telefonnumre

PT går ikke inn og regulerer disse prisene, så operatørene kan gjøre som de selv vil. Dette har ført til ringepriser som ligger flere kroner over normalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer