Unngå fondstabbene

FOND: Fortsatt vanskelig å forstå fondsspråket? Her oppsummerer vi rådene for deg som vil sette sparepengene i fond.

Publisert
Sist oppdatert


Vår søsterpublikasjon iMarkedet har gått gjennom fondsverdenen fra A til Å. Her er stikkordene i huskelisten for deg som vil spare i fond.

Hele saken leser du hos iMarkedet.

Huskeliste:

 • Vær disiplinert.
  Den sikreste måten å tape fondsmidler på er å ikke ha en plan, eller å avvike fra planen. Da kan du lett la deg styre av kortsiktige stemningsbølger.

  Tenk også gjennom tidshorisonten. Skal du spare til ny bil om to år eller til det gode pensjonistliv om 30 år?

 • Lag egen finans-sparegris.
  Vi mener det er lurt å lage et klart skille mellom penger du skal bruke og penger du skal spare. Må du selge aksjefondsandelene dine for å reparere bilen, skulle du ikke spart i aksjefond.

  Det er bedre å spare så lite i "finans-sparegrisen" at du kan være sikker på at du ikke trenger å ta hull på den tidligere enn planlagt.

 • Ikke kjøp på topp og selg på bunn.
  Igjen dreier det seg om planmessighet og disiplin. Unngå å løpe i flokken etter den siste moteinvesteringen, enten det er teknologi-aksjer, obligasjoner eller - for den saks skyld - banksparing.

  Dersom du i det hele tatt vil forsøke å ta aktive valg for å "slå" markedet, bør disse valgene gå motstrøms, kjøp når alle sier selg, og selg når alle sier kjøp.

  Profesjonelle forvaltere bruker en teknikk som kalles "rebalansering". Det innebærer at man lager en prosentvis fordeling mellom ulike investeringstyper, for eksempel 40 prosent aksjer, 40 prosent i obligasjoner og 20 prosent i bank.

  Dette kan bli litt vel voldsomt for den jevne sparer, men du kan velge en enklere variant: Lag en prosentvis fordeling. Gå så gjennom porteføljen din en gang i året og sjekk fordelingen. Deretter kjøper du det som har falt til neste gang du sjekker fordelingen.

 • Spre risiko.
  Som vi har vært inne på, bør du spe eggene. Fordelingen kommer an på din risikovillighet og tidshorisont.
 • Vær gjerrig på gebyrene.
  Det eneste som er sikkert i fondssparing er kostnadene til forvalteren, både når du tegner og selger, og i form av årlige forvaltningshonorarer.

  Husk: Det er ikke sikkert du får igjen for høye kostnader i form av bedre avkastning, og kostnadene varierer mye.

 • Tenk skatt - selg dårlige fond.
  Sitter du med aksjefond som har falt brutalt i verdi, så selg dem og ta skattefradraget. På den måten utsetter du skatten.

  Hva du kjøper deg inn igjen i, kommer an på din strategi. Du kan gjerne kjøpe et annet fond av samme type, noe som ikke vil kunne angripes av skattemyndighetene.

  Kjøper du deg inn igjen i samme fond, bør du imidlertid være varsom. Det kan skattemyndighetene komme til å reagere på, og det bør da i alle fall ha gått en noen dager eller uker før du kjøper igjen. Du må kunne argumentere troverdig med at du gjorde transaksjonen med en annen hensikt enn å spare skatt.

 • Invester i noe du forstår.
  Forstå hva du investerer i. Har du ikke skjønt noe av denne artikkelen, bør du spare i bank eller pengemarkedsfond.

  De fleste vil imidlertid være i stand til å sette seg inn i hva enkeltaksjer, aksjefond eller obligasjonsfond betyr. Men det finnes også mer kompliserte saker, som blant annet hedgefond.

  De siste årene er det blitt populært å investere i fondsprodukter som gir en oppside hvis aksjemarkedet går opp, men som samtidig garanterer at du får tilbake innsatsen, riktignok uten renter, etter en viss periode.

  Dette virker forlokkende, men det er vanskelig for en vanlig sparer å sammenligne slike tilbud. Et konkret eksempel: En bank reklamerer for et slikt produkt, og påpeker som en fordel at aksjeinvesteringene er spredd på mange ulike markeder for å redusere risikoen.

  Bra, ikke sant? Feil. Siden du som sparer er garantert mot nedsiden, er det bedre for deg med høyest mulig risiko og dermed oppside.

  Hele artikkelen finner du hos iMarkedet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer