Unngå giftig sommer

Nå skal mange gå løs på sommerrengjøringen. Vet du hva som er farlig?

- Det viktigste er å sørge for at produkter og kjemikalier oppbevares utilgjengelig for barn, sier ekspert. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
- Det viktigste er å sørge for at produkter og kjemikalier oppbevares utilgjengelig for barn, sier ekspert. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferie er for mange ensbetydende med å pusse opp hus, hage, båt og bil. Det skal pusses, vaskes og fikses.

Det er viktig å huske at mange av produktene vi bruker, kan være rene giftfellen for kroppen hvis det brukes på gal måte.

Henvendelsene Giftinformasjonen får gjenspeiler ofte årstiden, ifølge Helsedirektoratet. Og hver vår og sommer får de mange spørsmål om ulike produkter og kjemikalier.

Pass opp for giftfare i skogen

Skadelig for barn

- De fleste produktene vi bruker til rengjøring og oppussing er helt ufarlige hvis vi bruker dem på riktig måte. Noen kan likevel være skadelige eller giftige hvis for eksempel barn får i seg noe de ikke skulle, sier Lise G. Ringstad, rådgiver på Giftinformasjonen, ifølge Helsedirektoratet.

Hun gir eksempler på produkter som mange har i hjemmene sine, som kan være farlige å få i seg eller på seg: Terasserens, båtrens, felgrens, bremsevæske, plante- og ugressmiddel og whitepsrit.

Les også: Vanlig kjemikalie langt farligere enn først antatt

Ringstad mener det er enkle grep som skal til for å forebygge uhell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.