Unngå helsefarlig grilling

Grill riktig, og unngå helseskadelige stoffer.

Unngå helsefarlig grilling
Publisert
Sist oppdatert

Vær forsiktig med varmen når du griller, og lær deg gode grillmetoder. Da styrer du unna de helseskadelige stoffene, skriver Matportalen.

Får kotelettene dine kjørt seg på grillen i sommer? For folk flest er det liten grunn til å bekymre seg for de helseskadelige stoffene i grillmat. Men alle kan likevel bli mer bevisst på hvordan man skal grille for å redusere dannelsen av farlige stoffer - begynn med å behandle kotelettene dine litt mildere.

Grill mindre?Hvis kjøttet stekes på for sterk varme kan det dannes skadelige stoffer, såkalte stekemutagener og PAH-forbindelser. Flere av forbindelsene i disse gruppene kan forårsake kreft fordi stoffene skader arvematerialet.

Det er ikke mulig å bestemme hvor mye av disse stoffene helsa tåler, men det generelle rådet er at man bør få i seg så lite som mulig av dem. De som griller aller mest bør i tillegg vurdere å redusere hyppigheten noe.

Les også: Dette bør du vite om grilling

Bål er versting

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har konkludert med at temperatur, lufttilførsel, avstand og plassering av maten i forhold til varmekilden, samt matens fettinnhold, er hovedfaktorer som påvirker dannelsen av helseskadelige stoffer ved grilling. Grilling over åpne flammer ser ut til å føre til svært høye mengder PAH, og de høyeste konsentrasjonene er funnet i pølse grillet på bål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer