Unngå heteslag

Hele Europa er for øyeblikket i en nokså svett periode. Da er det viktig å sørge for å ikke få heteslag.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år leser man om mennesker som dør på grunn av heteslag. Også i disse dager er det svært varmt. I flere storbyer på Europakartet har målestokken passsert 30 grader. Det er god grunn til å være varsom her hjemme også.

Mens noen takler heten, og liker varme omgivelser svært godt, er det andre som blir utmattet og får ulike reaksjoner på grunn av overoppheting, også kjent som heteslag.

I følge Lommelegen kan kroppens temperaturregulering settes ut av funksjon ved lange opphold i varme omgivelser. Da kan kroppstemperaturen stige til 40 grader eller mer.

Typiske symptomer er hodepine, kvalme, svimmelhet og rask puls. I alvorlige tilfeller kan en pasient bli svært forvirret, få redusert bevissthetsnivå og kramper samt falle i koma. Ved mistanke om heteslag er det viktig å ta kontakt med lege så fort som mulig.

Mennesker som typisk er i faresonen er eldre mennesker med svake hjerter og demens, i tillegg til barn, overvektige, idrettsutøvere og fulle personer.

Du kan få heteslag selv om du ikke har vært ute i solen.

Hvordan skal man så unngå å få heteslag? Her er bare noen av anbefalingene:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer