Unngå høstdepresjon med lys

Slå på lyset eller gå en tur i skogen - men pass på godtesuget.

Publisert
Sist oppdatert

I månedene fremover blir nettene lengre og lengre. Dere som er glade i høsten går lange turer i parken og sparker i løvet, og hjemme tenner dere stearinlysene og nyter at regnet pisker mot ruten.

Men dere som hater høsten har det ikke så bra. Dere som har det verst lider av en såkalt høstdepressjon. For å unngå dette er det en del man kan gjøre - og det viktigste er lyset.

I følge professor Fred Holsten ved universitetet i Bergen blir 150.000 av oss blir hardt angrepet av høst- og vinterdepresjonen, mens mange flere, omtrent 450.000, får en mildere form for depresjon.

Og det er mørketiden som har skylda. De mørke månedene her i Norge kan gjøre grusomme ting for humøret. Mange av oss blir søvnige, legger på oss, får konsentrasjonsvansker og engster oss uten grunn.

Andre symptomer er utmattelse, fortvilelse, depresjoner, trøstespising og leddsmerter. De pleier å være verst når dagene er kortest, altså mot slutten av desember.

I alvorlige tilfeller kan folk som lider av vinterdepresjoner bli helt satt ut, og ute av stand til å utføre de enkleste oppgaver - som å gå ut en tur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer