Sparepenger

Unngå «negativ» sparerente

Ja, sparepengene dine taper verdi om du ikke følger med!

INFLASJON: Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine på konto med lav rente. Video: Stig Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har gjerne hørt om inflasjon, men vet du hva det betyr?

Inflasjon er et annet ord for prisvekst, og da er det oftest snakk om konsumprisvekst, altså økende priser på varene og tjenestene som vi kjøper.

Videre er det slik at når varene og tjenestene øker mer i pris enn verdien til sparepengene dine, taper du penger, selv om renta på sparekontoen er over null prosent.

Taper tusen per 100 000

Har du 100 000 kroner på en sparekonto med én prosent rente, mens inflasjonen er på to prosent, vil du etter ett år ha 101 000 kroner på kontoen, mens varene du kunne kjøpt i utgangspunktet er blitt to prosent dyrere.

- Dermed har du «tapt» tusen kroner. I realiteten er ikke pengene tapt, men omsatt i varer er de altså mindre verdt, har forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tidligere forklart DinSide.

Mari Rindal Øyen, leder for personmarkedssparing i Storebrand, tillegger at du må skatte av rentene, så om skattesatsen er 22 prosent, taper du egentlig 1220 kroner i kjøpekraft.

Med gjeld, derimot, fungerer inflasjonen motsatt - les mer her:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer