Sparepenger

Unngå «negativ» sparerente

Ja, sparepengene dine taper verdi om du ikke følger med!

INFLASJON: Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha pengene dine på konto med lav rente. Video: Stig Fiksdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har gjerne hørt om inflasjon, men vet du hva det betyr?

Inflasjon er et annet ord for prisvekst, og da er det oftest snakk om konsumprisvekst, altså økende priser på varene og tjenestene som vi kjøper.

Videre er det slik at når varene og tjenestene øker mer i pris enn verdien til sparepengene dine, taper du penger, selv om renta på sparekontoen er over null prosent.

Taper tusen per 100 000

Har du 100 000 kroner på en sparekonto med én prosent rente, mens inflasjonen er på to prosent, vil du etter ett år ha 101 000 kroner på kontoen, mens varene du kunne kjøpt i utgangspunktet er blitt to prosent dyrere.

- Dermed har du «tapt» tusen kroner. I realiteten er ikke pengene tapt, men omsatt i varer er de altså mindre verdt, har forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tidligere forklart DinSide.

Mari Rindal Øyen, leder for personmarkedssparing i Storebrand, tillegger at du må skatte av rentene, så om skattesatsen er 22 prosent, taper du egentlig 1220 kroner i kjøpekraft.

Med gjeld, derimot, fungerer inflasjonen motsatt - les mer her:

Smarte sparegrep

Så, hva kan du gjøre for å sikre at sparepengene dine ikke blir «offer» for inflasjon?

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim lister opp flere alternativer i et innlegg på Pengeverkstedet.no, og her gjengis noen, men først ei aldri så liten myte:

Økt skattetrekk, tja … I «gamle dager» kunne du faktisk få ganske god rente ved å trekke deg selv for mye skatt, men nå er disse rentereglene endret. Du får bare styringsrenta, fratrukket 22 prosent, og det siste året har dette gitt null i rente. Selv om denne renta er skattefri, og styringsrenta er på vei opp, vil det nok være mest lønnsomt å bli trukket riktig og heller bruke en god sparekonto.

Bytt bank! Å bytte sparekonto er noe av det enkleste som fins, så sjekk de ulike rentene som tilbys via Finansportalen, og flytt sparinga di, men pass på:

Bufferfond: Pengemarkedsfond «fungerer» omtrent som en sparekonto, selv om det normalt går to til tre dager ekstra å få ut pengene. Både avkastning og risiko er litt høyere enn sparerenta, i alle fall sammenliknet med storbankenes sparekontoer. Velg gjerne et fond med lave kostnader. Men hvis du er en ivrig «shopper» av bankenes beste sparekonto-tilbud, tviler Kvadsheim sterkt på at du får særlig høyere fortjeneste ved å gå i pengemarkedsfond.

Motsatt-fond: En obligasjon er et verdipapir som viser at du har lånt ut penger til noen, for eksempel en bedrift eller staten. Fordelen med å spare i obligasjoner er at avkastningen over tid har lite samsvar med aksjer eller eiendom - eller sagt på «norsk»: Selv om børsen stuper, kan verdien på obligasjoner stige.

Og, vil du heller satse på «tradisjonell» fondssparing, er ofte det enkleste det beste:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer