Unngå nettpiratene

Nettauksjonene flommer over av merkevarer, både nye og brukte, ekte og uekte. Vi har den siste tiden mottatt flere spørsmål fra bekymrede lesere omkring reklamasjonsmuligheter og angrefrister.

Publisert
Sist oppdatert

Lurt trill rundt

Du tror du har gjort et kjempekupp!! En flunkende ny Chanelveske, som kanskje har vært en utstillingsmodell, eller noen har fått billig på salg, til kun 259 kroner. Du slår til, vinner auksjonen, og en uke senere dumper en billig plastikkveske fra avsenders siste sydentur ned i posten.

Hvilke rettigheter har du om du tror du kjøper originale produkter, men ender opp med en dårlig kopi?- Etter norsk rett vil det være en mangel på en vare om den er markedsført som noe annet enn det den er, dvs som en originalvare, om den er en kopi, sier Janne Pedersen, Juridisk rådgiver i Forbrukerrådet. - Det kan være en reklamasjonssak.

Hun tar likevel et par forbehold. - Er det helt åpenbart for forbrukeren at varen ikke er ekte, for eksempel om den har ekstremt lav pris, vil du nok stille svakt i en eventuell tvist.

Handler du fra en profesjonell aktør, stiller du enda sterkere. - Kjøper du på nett fra en profesjonell forhandler, har du alltid angrerett, i henhold til angrerettsloven, sier Pedersen.

- Markedsføringsloven gjelder ikke på samme måte når det er snakk om salg mellom privatpersoner, men en har uansett opplysningsplikt. Det vil bli nødvendig med individuelle vurderinger i de enkelte sakene, sier Pedersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.