Pensjonssparing

Unngå «pensjonsknekken»

Mange kommer til å få seg en overraskelse når de runder 77 år, for da er det slutt på pensjon fra arbeidsgiver for de fleste som har jobbet i private bedrifter, ifølge pensjonsrådgiver.

EGEN PENSJONSKONTO: I år kan du samle all pensjonssparingen din på én konto. Det kan gi deg bedre oversikt, og kanskje hjelpe deg å unngå «pensjonsknekken» vi omtaler i saken nedenfor. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert

Dersom du er ansatt en privat bedrift og har innskuddspensjon, er det slik at utbetalingen av pensjonen du har tjent opp tidligst kan starte når du er 62 år.

Pensjonen skal så utbetales i minst ti år, og minimum til du fyller 77 år. Utbetalingen må altså gå over minst femten år dersom du starter utbetaling ved 62 års alder.

Innskuddspensjonen kan imidlertid utbetales etter at du har fylt 77 år, men da må du gi beskjed til pensjonsleverandøren din når du starter uttaket.

Det finnes også private bedrifter med egne pensjonsordninger som kan gi lenger utbetaling, så dette bør du sjekke med arbeidsgiver.

Mange kan få et pensjonssjokk

DNBs pensjonsrådgiver Stian Revheim mistenker at mange ansatte i privat sektor ikke vet at pensjonsutbetalingene for de aller fleste opphører når de runder 77 år - som jo er «ingen alder» i disse dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.