Pensjonssparing

Unngå «pensjonsknekken»

Mange kommer til å få seg en overraskelse når de runder 77 år, for da er det slutt på pensjon fra arbeidsgiver for de fleste som har jobbet i private bedrifter, ifølge pensjonsrådgiver.

EGEN PENSJONSKONTO: I år kan du samle all pensjonssparingen din på én konto. Det kan gi deg bedre oversikt, og kanskje hjelpe deg å unngå «pensjonsknekken» vi omtaler i saken nedenfor. Video: Michael S. Jæger. Vis mer
Publisert

Dersom du er ansatt en privat bedrift og har innskuddspensjon, er det slik at utbetalingen av pensjonen du har tjent opp tidligst kan starte når du er 62 år.

Pensjonen skal så utbetales i minst ti år, og minimum til du fyller 77 år. Utbetalingen må altså gå over minst femten år dersom du starter utbetaling ved 62 års alder.

Innskuddspensjonen kan imidlertid utbetales etter at du har fylt 77 år, men da må du gi beskjed til pensjonsleverandøren din når du starter uttaket.

Det finnes også private bedrifter med egne pensjonsordninger som kan gi lenger utbetaling, så dette bør du sjekke med arbeidsgiver.

Mange kan få et pensjonssjokk

DNBs pensjonsrådgiver Stian Revheim mistenker at mange ansatte i privat sektor ikke vet at pensjonsutbetalingene for de aller fleste opphører når de runder 77 år - som jo er «ingen alder» i disse dager.

De tror gjerne pensjonsutbetalingene er livsvarige, slik som de er for ansatte i offentlig sektor med tjenestepensjon.

- Jeg er redd mange kommer til å få seg en overraskelse når de fyller 77 år, sier Revheim.

- Mange slutter å jobbe når de er 67 år, og med maksimal utbetaling av pensjon fra arbeidsgiver fra da av, vil du få utbetalt denne pensjonen til du fyller 77 år. Etter det vil din pensjon bestå kun av alderspensjon fra folketrygden, samt det du eventuelt har spart opp selv, understreker han.

MINSTEPENSJONIST: Musiker Henning Kvitnes forteller at veldig mange i hans bransje har mistet jobben. Video: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Så stor kan «pensjonsknekken» bli

Dinside har bedt pensjonsrådgiveren sette opp tre eksempler på hvor stor «pensjonsknekken» kan bli med ulik gjennomsnittlig årsinntekt (400 000, 500 000 og 600 000 kroner).

Revheim har laget eksempler uten regulering og pensjonsopptjening etter fylte 67 år, og har lagt inn en månedlig spareplan for å bekjempe «pensjonsknekken».

Eksempel 1: Person født i 1991 med gjennomsnittlig årsinntekt på 400 000 kroner og 40 års trygdetid.

 • Innskuddspensjon: Fire prosent av lønna mellom 1 og 12G
 • Pensjonsprofil: 80 prosent aksjeandel frem til 47 år – 20 års nedjustering mot 30 prosent aksjeandel ved 67 år
 • Folketrygden = 177 000 kroner
 • Innskuddspensjon = 76 100 kroner
 • Prisen for å utsette «knekken» med ti år (eventuelt doble pensjonen fra 67 til 77 år) = 1000 kroner spart i måneden
Illustrasjon: DNB
Illustrasjon: DNB Vis mer

Eksempel 2: Person født i 1991 med gjennomsnittlig årsinntekt på 500 000 kroner og 40 års trygdetid.

 • Innskuddspensjon: Fire prosent av lønna mellom 1 og 12G
 • Pensjonsprofil: 80 prosent aksjeandel frem til 47 år – 20 års nedjustering mot 30 prosent aksjeandel ved 67 år
 • Folketrygd = 184 000 kroner
 • Innskuddspensjon = 101 600 kroner
 • For å utsette «knekken» i ti år (eventuelt doble pensjonen fra 67 til 77 år) = 1333 kroner spart i måneden
Illustrasjon: DNB
Illustrasjon: DNB Vis mer

Eksempel 3: Person født i 1991 med gjennomsnittlig årsinntekt på 600 000 kroner og 40 års trygdetid.

 • Innskuddspensjon: Fire prosent av lønna mellom 1 og 12G
 • Pensjonsprofil: 80 prosent aksjeandel frem til 47 år – 20 års nedjustering mot 30 prosent aksjeandel ved 67 år
 • Folketrygd = 213 000 kroner
 • Innskuddspensjon = 127 100 kroner
 • For å utsette «knekken» i ti år (eventuelt doble pensjonen fra 67 til 77 år) = 1666 kroner spart i måneden
Illustrasjon: DNB
Illustrasjon: DNB Vis mer

- I tillegg vil høyere aksjeandel og/eller bedre pensjonsordning via jobben øke pensjonen, men potensielt også «pensjonsknekken» dersom du ikke ber om utbetaling over flere år, sier Revheim.

Ta grep om egen pensjon!

Eksemplene viser at du bør ha et bevisst forhold til pensjonen du får den dagen du slutter å jobbe for godt.

For å få oversikt, kan du først sjekke hva du får i pensjon ved å logge deg inn på Norskpensjon.no. Du bør også høre med arbeidsgiver om hvor lenge pensjonen fra dem utbetales til de ansatte.

Deretter bør du finne ut om du har rett aksjeandel i innskuddspensjonen din. Den bør være høy når det er lenge til du går av med pensjon, for så å justeres ned når pensjonstilværelsen nærmer seg.

Finanspotalen råder deg til å vurdere alderstilpassede spareprofiler, som flere av pensjonsselskap tilbyr, der aksjeandelen automatisk reduseres frem mot pensjonsalder.

Videre anbefaler Finansportalen at du kontakter minst to pensjonsselskap for å få råd om valg av spareprofil. Det finnes også økonomiske rådgivere som er helt uavhengige av finansbransjen som vil kunne gi råd om spareprofil for din situasjon.

Til slutt bør du regne deg fram til hvor mye du må spare på egenhånd for å kunne leve det livet du ønsker den dagen du slutter å arbeide.

Ta stilling til egen pensjonskonto

Nytt i år er at rundt 1,5 millioner arbeidstakere i privat sektor får mulighet til å samle all pensjonsopptjeningen sin fra innskuddspensjonsordninger på én egen pensjonskonto.

Målet med egen pensjonskonto er å samle pensjonssparingen din på én konto for å gjøre det enklere og billigere for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer