Unngå rente på restskatten

Den sene selvangivelsen gjør at du får det travelt med å finne ut om du må betale restskatt. Ta skatteetatens nettsted til hjelp!

Publisert

De fleste er ikke sikre på om de skylder restskatt før de har fått fylt ut selvangivelsen. Og i år finner du det altså ut senere enn noen gang før. Somler du med å gjøre ferdig selvangivelsen, kan du risikere at du først den 30. april finner ut at du skylder flere tusen kroner i restskatt. Da er kanskje bankkontoen skrapet, og du har ingen mulighet til å betale det du skylder før senere.

Rentekrav

Har du betalt nok skatt, er alt greit. Men skylder du skatt, løper det en rente på fem prosent på beløpet. Får du 20.000 kroner i baksmell, påløper altså renter tilsvarende 1.000 kroner for ett år. Men fem prosent er jo mye mindre enn lånerenten din for øyeblikket. Derfor tenker du kanskje at dette jo bare er et billig lån. Det er ikke riktig. Renter på restskatt kan nemlig ikke trekkes fra på neste års selvangivelse. Dermed blir dette langt dyrere enn et tilsvarende lån i bank på fem prosent.

Kort frist

Tidligere skrev du selvangivelsen i januar. Dermed visste du sannsynligvis hvorvidt du skyldte kemneren penger. Og da hadde du helt frem til siste april på deg til å betale denne restskatten. Det har du fortsatt… Men siden du også leverer selvangivelsen på denne datoen, kan nok kjennskapen til restskatten komme for sent for noen. Derfor kan det være en idé å benytte tiden før siste april godt. Straks du får den nye selvangivelsen i posten, bør du sette deg ned med oppgaver og veiledningen for å finne ut om du skylder skatt. Er du en av dem som får selvangivelsen først rundt den 10. april, kan du også gå inn på Skatteetatens nettsted og benytte skatteberegningsprogrammet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.