Unngå sameiefella

SAMEIE: For lite penger til å kjøpe det du vil? En løsning er å spleise med venner og familie. Men pass på at du ikke blir sittende igjen med svarteper. Med vår gratis sameiekontrakt kan du unngå sameiefella.

Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om byens feteste karaokeanlegg, ny båt eller en grei bruktbil?

For deg som ikke har stinn lommebok kan et spleiselag være veien til lykken.

Når to eller flere eier en gjenstand sammen, kalles det et sameie. Du kan bruke gjenstanden slik en eneeier ville gjort, men siden du kun eier en viss andel av gjenstanden blir rådigheten noe begrenset. Du må nemlig ta hensyn til din medeiers interesser.

Hvilke regler gjelder?

Dere står fritt til å avtale hvilke regler som skal gjelde for deres sameie. Hvis dere ikke har noen egen avtale, er det Sameieloven fra 1965 som vil regulere forholdet. Vårt utkast til sameieavtale er en kombinasjon av lovens regler og hva vi synes er mest rimelig. Spørsmål som ikke tas opp i selve avtaleutkastet vil derfor bli regulert av selve loven. Trykk her for å se mer om innholdet i kontrakten.

Trykk her for å få din gratis sameiekontrakt

Er du trygg med kontrakt?

- En sameiekontrakt vil selvsagt ha stor bevisverdi hvis det blir krangel eller uenighet mellom sameierne, sier advokat Ragnar Wiik.

Pass på at alle sameierne signerer på hvert sitt eksemplar, og gi gjerne en kopi til en person du stoler på. Et godt tips kan også være å oppbevare kontrakten i en bankboks.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer