Har du ikke satt deg inn i vilkårene for mobilbruk i utlandet og ender opp med en sjokkregning etter endt opphold, er det lite du kan gjøre annet enn å betale regningen.
Slik var det også for nordmannen som etter endt Tyrkia-ferie fikk en mobilregning på 7.500 kroner. For å unngå å havne i en slik situasjon, bør du følge disse rådene når du bruker mobilen i utlandet.
Roaming og ringing: Slik bruker du mobilen billigere i utlandet
Ikke sperre utenfor EU
Da nordmannen var på ferie i Tyrkia i august i fjor, brukte han mobiltelefonen blant annet til å surfe med. Abonnementet hans har en autosperre på 500 kroner dagen, som gjelder ved bruk i EU og EØS. Men siden Tyrkia ikke er medlem av EU, ble ikke databruken sperret.
Råd for mobilbruk i utlandet
Nordmannen klagde mobilselskapet sitt, Network Norway, inn for Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon. Han mente mobilselskapet hadde gitt for dårlig informasjon om at sperren ikke gjaldt ved bruk i Tyrkia - og at de derfor bør dekke hans forbruk i utlandet.
Network Norway argumenterer derimot med at kunden fikk sms med prisinformasjon da han kom til Tyrkia, og at det ligger informasjon om dette på selskapets nettsider.
"Vi kan ikke se å ha ansvar for ytterligere opplysninger til kunden. Som han selv skriver har han ikke undersøkt priser før han reiste til utlandet, noe vi på det sterkeste anbefaler å gjøre" sier mobilselskapet til Brukerklagenemnda.
I sitt vedtak slår nemnda fast at Network Norway har varslet kunden i henhold til gjeldende regelverk, og at dette derfor er forhold som kunden selv må ta ansvar for.
Les også: Fly- og mobilselskap samarbeider om pristilbud på mobil
Slik kan du unngå skyhøye mobilregninger
Det er slett ikke første gang en nordmann opplever en liknende situasjon etter mobilbruk i utlandet. Ifølge Forbrukerrådet får de jevnlig henvendelser fra forbrukere som har vært på reise og opplevd noe tilsvarende.
– Tommelfingerregelen er at datatrafikk er veldig dyrt, telefonsamtaler dyrt og sms billigst. Videre at det er mye billigere å ringe i EU/EØS-området, enn i USA og Asia, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet i en pressemelding.
Ettersom det ikke er makspriser for datatrafikk, kan mobilselskapene ta så mye de vil. Dermed gjelder det å følge med på prisinformasjon fra mobilselskapet, og legge bruken deretter.
– Du får varsel på sms, pop-up vindu eller e-post når du når kommer til et nytt land i EU/EØS-området. Du vil også få en varsling om forbruket har nådd 80 prosent av den fastsatte sperregrensen, som er på omtrent 500 kroner (60 euro), sier Skaug Halsos.
For å unngå kostbar mobilsurfing, råder han om å slå av dataroaming på mobilen før du reiser fra Norge.
– Da vil den ikke søke etter nett på egen hånd for å oppdatere e-posten din. Husk at også bildemeldinger kan bli dyrt siden det er datatrafikk, sier Martin Skaug Halsos.
Les også: Misfornøyd? Klag til en av Norges klagenemnder
Sjekk mobilprisene
Etter 30. juni i år gjelder ikke EUs forbrukervennlige regler for bruk av mobiltelefonen lenger for nordmenn. Men de norske teleoperatørene har ifølge Forbrukerrådet sagt seg villige til å følge de prisene og reguleringene som har vært gjeldende frem til nå i EU/EØS-området.
I praksis betyr dette at det ikke skal koste mer enn 3,39 kroner per ringeminutt, 1,06 kroner per minutt for mottak av samtaler og 1,06 kroner for å sende sms. Å ta i mot sms er gratis.
– Vi oppfordrer deg likevel til å sjekke prisene med teleoperatøren din før du reiser utenlands, for eksempel ved å ta en titt på hjemmesidene deres, sier Martin Skaug Halsos.
Ikke minst gjelder dette om du skal reise på Middelhavscruise eller med danskebåten i sommer. På skip er det nemlig egne mobilpriser, som ligger godt over prisene ellers i Europa.
>>Lurer du på hvorfor? Her er forklaringen på hvorfor mobilbruken ombord på skip og ferger koster flesk