Unngå sjokkregninger i ferien

Mobiltelefonen kan gjøre ferien dyrere enn planlagt.

Undersøk hvilke priser som gjelder før du begynner å ringe i ferien. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Undersøk hvilke priser som gjelder før du begynner å ringe i ferien. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når du sjekker mobilsvar i utlandet, betaler du det samme som om du hadde ringt til Norge.


Sydenturen kan bli flere tusen kroner dyrere enn planlagt hvis du ikke passer på mobilen i sommer. Heldigvis er det innført maksgrense for ringepriser i utlandet.

Det kan likevel bli veldig dyrt hvis du ikke tar noen enkle forholdsregler. Se hvordan du ringer billigst i ferien.

Hvordan sikre seg mot mobiltrøbbel i ferien?

Her er Forbrukerombudets ferske tips:


Personsvar

Bruk av personsvartjenesten i utlandet har til nå kunnet medføre kjemperegninger for forbrukere, fordi mobiltilbyderne har sendt samtalen til personsvar via det landet forbrukeren har vært i.

NetCom, Chess og One Call har nå fulgt etter Network Norway, som har sørget for å viderekoble samtaler direkte til personsvar i stedet for å la samtalene ta veien om utlandet.

- Det er positivt at flere og flere mobiltilbydere fjerner denne personsvarfellen. Nå håper jeg at de andre tilbyderne følger etter, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Sjekk om din mobiltilbyder har en løsning for dette. Hvis ikke, bør du deaktivere viderekobling til personsvar når du er i utlandet, slik at du unngår høye regninger.

Men husk at selv om du ikke lenger alltid betaler for samtalene som legges igjen, koster det mye å høre på mobilsvarmeldingene når du er i utlandet - selv om dette kanskje er inkludert i abonnementet hjemme i Norge. Når du sjekker mobilsvar i utlandet, betaler du det samme som om du hadde ringt til Norge.

DinSide har testet de nyeste mobiltelefonene.

Ringepriser og datatrafikk i utlandet

Det er dyrere å bruke telefonen i utlandet enn i Norge, og en vesentlig forskjell er at du også som regel betaler for å motta samtaler og SMS når du er i andre land.

Det er også vesentlig dyrere å surfe på internett/wap og å laste ned e-post i utlandet, og dette kan fort spise opp hele reisebudsjettet. Når du tar med deg mobiltelefonen til utlandet, bør du derfor skru av datastøtten på telefonen og samtidig være bevisst på at datatjenester er veldig dyrt å bruke.

Du bør også sjekke hvilke priser som gjelder for å ringe og motta samtaler i landet du skal til. Du bør også sjekke prisene for SMS, MMS og spesielt datatrafikk hvis du bruker det til vanlig. Prisene varierer mye fra land til land, og enkelte steder er det så dyrt at du og barna dine bør bruke mobilen minst mulig.

I Europa er det innført en maksgrense for ringepriser, men vær oppmerksom på at dette altså ikke gjelder SMS, MMS og datatrafikk.

Mistet/stjålet mobiltelefon

Før du drar bør du også sjekke hvordan du kan få sperret telefonen. Hvis mobilen plutselig er borte, er det viktig å sperre abonnementet for å unngå misbruk. Da er det praktisk å ha det riktige nummeret lett tilgjengelig.

Det er lurt å lagre nummeret til sperretjenesten et annet sted enn på selve telefonen, fordi det da er borte når du trenger det.

Sperrer du ikke telefonen, vil du kunne være ansvarlig for eventuell bruk etter at den er mistet/stjålet. Hvis du er i utlandet kan dette beløpet bli svært høyt, må du sperre telefonen så fort du oppdager at den er borte.

Husk PIN-koden

Skal du ut å fly, må du slå av telefonen. Slår du sjelden av telefonen hjemme, kan det være vanskelig å huske PIN-koden når du tusler av flyet i et fremmed land. Det kan også være vanskelig å få fatt i en ny kode når du befinner deg langt hjemmefra, og det er derfor lurt å huske PIN-koden.

Taster du feil PIN-kode for mange ganger, låses telefonen din. Du må da taste inn en PUK-kode for å få låst den opp igjen. Det er lurt å ta med deg PUK-koden, og oppbevare den på samme sted som du allerede har nummeret du må ringe for å sperre abonnementet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer