Unngå skatt på boligsalget

SKATT: Solgte du bolig i 2003? Pass på at du har fått fritak for gevinstbeskatningen. Og om ikke det går kan det faktisk hende at du likevel kan kutte skattebyrden. Dagens tema er kravene til bo- og eiertid.

Publisert
Sist oppdatert

Selger du boligen din for mer enn du ga for den, vil gevinsten i utgangspunktet være skattepliktig - noe som også betyr at et eventuelt tap vil være fradragsberettiget.

Det er imidlertid fullt mulig å redusere beskatningen eller faktisk unngå gevinstbeskatningen helt.

For å slippe unna gevinstbeskatningen helt, må du ha oppfylt kravene til eier- og botid. Det kan du lese mer om ved å trykke her eller på lenken til høyre.

Slik reduserer du gevinstbeskatningen

Dersom du må skatte av gevinsten ved boligsalget, for eksempel fordi du har leid ut boligen de siste tre årene, vil gevinstskatten bli beregnet ut fra forskjellen mellom boligens inngangsverdi og salgsvederlaget.

Eksempel: Salgssum (i dag) - Inngangsverdi (prisen du ga for boligen)

= Gevinst ved salget som fører til gevinstbeskatning

Du kan kutte inngangsverdien på gamle boliger

Dersom du ikke har oppfylt kravene til bo- og eiertid kan du imidlertid redusere gevinstbeskatningen. Men forutsetningen for dette er at boligen ble kjøpt før 1/1-1992. Grunnen er at inngangsverdien i disse tilfellene blir oppregulert med en bestemt prosentsats. Denne oppreguleringen er dermed med på å redusere den gevinsten du må skatte av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer