Unngå skattesmell

Hvis du fortsatt ikke har gjort noe som helst med skatten for i fjor, ligger du an til å få restskatt. Men fortvil ikke - følg heller våre råd:

Publisert
Sist oppdatert

Unngå skattesmell

  1. Skattesmellberegning


I løpet av 2003 ble Norges Banks styringsrente satt ned gradvis med 4,75 prosentpoeng. Hadde du et lån på 1 million kroner, fikk du redusert renteutgiftene dine med ca 24 tusen kroner.

De reduserte rentefradragene førte til at skatten din for 2003 ble omtrent 7.000 kroner mer enn skattetrekket du fikk gjennom skattekortet i januar i fjor. I lenken øverst til høyre kan du se hvordan dette er regnet ut.

Før 30. april i år må du ha betalt inn disse pengene til skatteetaten hvis du skal slippe å betale 2,8 prosent rente av beløpet du skylder.

Når du likevel kan senke skuldrene, skyldes det at du i år vil få gleden av helårseffekten av rentenedsettelsene som kom gradvis i fjor.

Fire måneders spurt

Unngå skattesmell


Lånerenten din bør nå være 4,75 prosentpoeng lavere enn den var for ett år siden. For et lån på en million, betyr dette 47.500 kroner mindre i årlige renter før skatt, og 34.200 kroner etter skatt. Med dagens renter har du hele 2.850 kroner mer i måneden å rutte med enn for ett år siden.

Dette gjør deg godt rustet til å møte en skattesmell til våren.

- Vi råder kundene våre til å sette til side en fjerdedel av forventet restskatt hver måned fram til mai, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken.

En fjerdedel av 7.000 kroner er 1750 kroner. Med din økte kjøpekraft skal det ikke by på store problemer å følge Postbankens råd.

Skatten i år

Men hva med skatten for 2004? Kan vi vente skattesmell for i år, også?

I følge Kontorsjef Torild Eliassen i Skatteetaten, kan vi slappe av inntil videre:

- For de fleste skattyterne tar vi utgangspunkt i renteutgiftene og - inntektene i selvangivelsene for 2002. Vi har justert rentene til forventet rentenivå for 2004, men det er klart at dette er vanskelig å beregne nøyaktig, sier hun. Ved utskriving av skattekort/forskuddsskatt for 2004 er renteinntektene redusert med 67% og renteutgiftene redusert med 44%

- Vårt råd til folk er at de uansett må følge med i renteutviklingen i år, og be om fornyet skattekort hvis rentesituasjonen forandrer seg betydelig i løpet av året, avslutter hun.

Og hva blir så skatten din i år? Følg med, følg med. I neste uke legger vi ut vår

oppdaterte skattekalkulator.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer