Unngå smitte på kjøkkenet

Matlaging er mer enn koking og steking. Gilde-skandalen viser at hygiene på kjøkkenet er viktigere enn noensinne. Vi gir deg rådene.

Publisert
Sist oppdatert

I den siste tiden har vi lest mye om smittekilder og bakterier som florerer i matvarer. Flere barn har fått alvorlig nyresykdom antagelig etter å ha spist Gilde-kjøttdeig. Dårlig slakterihygiene kan være en årsak. Det bør kanskje være en påminnelse til alle om hvor viktig det er med god kjøkkenhygiene.

- Episoden med kjøttdeig som mulig smittekilde for alvorlig sykdom, er en nyttig påminnelse om at god kjøkkenhygiene også er viktig for å unngå smittespredning via mat, sier Atle Wold, seniorrådgiver ved Mattilsynet til Mozon.

For det er ikke mye som skal til før forurensning overføres mellom råvarer, miljø og ferdige produkter.

- I et vanlig kjøkken vil mange type råvarer med svært forskjellig mikroflora og hygienisk kvalitet bli håndtert på et lite areal og ofte med det samme utstyret og med de samme redskapene, sier Wold.

Hvor flink er du med hygienen på kjøkkenet? Kan det ligge noe i påstandene til mesterkokkene for noen år tilbake om at ”kunnskapen om mat har aldri vært dårligere enn nå”? Her gir vi deg noen enkle regler for trygg matlaging.

Vask hendeneVask alltid hendene før du lager mat, før du spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer og selvfølgelig etter et toalettbesøk. Det kan være fornuftig å holde seg unna matlagingen hvis du sliter med sår hals, har magesyke eller betente sår på hendene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer