Unngå sommerforkjølelsen

Har du kastet klærne litt for raskt og pådratt deg en sommer-forkjølelse? Lege og naturmedisiner Bernt Rognlien forteller deg hvordan du kan holde deg frisk i sommerferien.

Publisert
Sist oppdatert

Den kommer nesten alltid når du ikke har tid til å være syk. Forkjølelse er en virus sykdom som angriper slimhinnen i nese og hals. Den er ufarlig, men hvis du ikke tar den alvorlig kan den lett gi ettersykdommer som bihulebetennelse, ørebetennelser, halsinfeksjon, bronkitt og lungebetennelser.

Årsak
En lang rekke virus med adenovirus og rhinovirus i spissen kan vær årsak til forkjølelse. Den kan smitte ved dråpesmitte, men vanligere er det nok at virus finnes i slimhinnen og bryter ut fordi du fryser, stresser, har sovet lite eller på annen måte har svekket immunapparatet ditt.

Behandling
Kjenner du forkjølelsen komme er det lurt og starte beredskapen med en gang - se det som en mulighet til å få trent immunapparatet ditt. Et sterkt immunapparat er avhengig av og holdes ved like og trenger en ufarlig beredskapsøvelse av og til - en forkjølelse er en glimrende mulighet.

Varmt inhalasjonsdampbad er lurt å ta hvis du har frosset eller kjenner at symptomene begynner å komme. Kok opp 3- 5 liter vann, ha i en neve kamilleblomst og inhaler den varme dampen i 10-15 min 2- 4 ganger daglig. Gjøres dette helt i begynnelsen når forkjølelsesvirus ligger i slimhinneoverflaten er den varme dampen ofte nok til å drepe virus og gjøre at forkjølelsen går over i løpet av 1- 2 dager.

Bruk det varme vannet til et varmt fotbad etterpå. Fryser du på bena medfører det at temperaturen i neseslimhinnene synker med opptil 6 grader og temperaturen i halsen synker med 1- 2 grader og motstandskraften din i hals og nese hemmes kraftig- et varmt fotbad motvirker dette.

Vitaminer og urter
Stress er en av de kraftigste immunhemmerne vi kjenner - så det er lurt å ta det med ro de første dagene og ikke hemme, men mobilisere immunapparatet ditt. C- vitamin sjokk kan da være nyttig - gjerne 1-3 gram 3 ganger daglig eller mer. C- vitamin er en viktig antioksidant som reduserer betennelse og virusaktiviteten i slimhinnene.

Solhattekstrakt 3-6 ganger daglig de første dagene er annen måte å stimulere immunapparatet på. Drikk 20-30 dråper hver gang. Det meste av forskningen gjort på solhatt er gjort på preparater laget av friskpresset ekstrakt av hele planten. Solhattens immunstimulerende effekt gjør at en forkjølelse gir mindre symptomer og plager og forskning viser at sykdomsforløpet forkortes fra 6-8 dager ned til 4-5 dager. Solhatt reduserer plagene og forkorter sykdomstiden og reduserer sjansen for ettersykdommer - men ikke forvent at den fjerner forkjølelsen med en gang.

Ny forskning har også vist at preparater laget av svarthyll - Sambucus nigra - virker mot forkjølelse. Den har hemmende virkning på forkjølelsesvirus og kan godt kombineres med solhatt.

Sink sugetabletter med har en positiv effekt på immunapparatet i munn og hals og kan forkorte og mildne forløpet av en forkjølelse. Bruk en tablett 4-6 ganger daglig, gjerne annen hver time med en gang du kjenner de første symptomene. Sink har også bakteriehemmende virkninger.

Du kan krabbe under dyna for å svette ut herligheten , ta badstue eller varm rødvinstoddy med nellikspiker. Det er viktig å drikke rikelig med væske, gjerne varm urtete med salvie, timian, groblad, ingefær, islandslav eller andre urter som gir en tilleggseffekt. Rikelig med drikke er viktig ved feber særlig for barn og viktig for å holde slimet i nese og hals tyntflytende og motvirke ettersykdommer.

Neseskyllinger med saltvann virker avsvellende på neseslimhinnene, fjerner bakterier og snørr fra nese og bihuler, det brukes både for å forebygge og behandle. Mye frisk frukt og grønnsaker og nok hvile gjør også at du raskere kommer deg gjennom forkjølelsen.

Behandling av barn
Til barn anbefales saltvann nesedråper eller nesespray, spedbarn kan med fordel få morsmelk som nesedråper. Gi barna litt ekstra C-vitamin I form av en tygge tablett(200 mg), tran og solhatt. Solhatt kan godt brukes til barn 15-20 dråper 2 ganger daglig fra et års alder og øke til 3 ganger daglig fra 10 års alder.

Det er viktig at barn får gjennomgå forkjølelses-sykdommer på normal måte. Immunapparatet er i utvikling i barneårene og trenger å trenes for å bli sterkt og godt rustet . Barn som gjennomgår infeksjonssykdommer på normal måte i barneårene uten bruk av antibiotika får mindre allergier og et sterkere immunapparat.

Barn bør passes på til de er helt friske etter en forkjølelse og ikke gå å hangle eller slippes ut for tidlig. Gjør du det fra begynnelsen av unngår du ofte ørebetennelsene og unngår at barna får unødig antibiotika. De skal holdes inne så lenge de har feber pluss en dag ekstra og få rikelig med drikke og lett mat med mye frukt og grønnsaker. Har barna mye slim og snørr kutter du kumelken til de er helt friske.

Behandling av stadig tilbakevendende forkjølelse
De som stadig får tilbakevendende forkjølelser kan godt bruke beskyttende doser av C-vitamin, selen, E-vitamin og andre antioksidanter i kombinasjon med tran eller andre tilskudd med Omega-3- fett. Solhatt har også en forebyggende effekt - da brukes 30 dråper 3 ganger daglig til voksne og 20 dråper 2 ganger daglig for barn. Har man brukt solhatt i 8 uker anbefaler vi minst 2 ukers pause, før man starter opp igjen. Dette er forebyggende behandling som særlig er nyttig for de som er mye plaget av ettersykdommer som bihulebetennelser, halsinfeksjoner, ørebetennelser og bronkitter.

Alternative behandlingsformer
Akupunktur og homeopatisk medisin kan også brukes for å stimulere immunapparatet og gjøre at forkjølelsen går raskt over og bryter stadig tilbakevendende infeksjoner i øvre luftveier.

Mozon 09.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer