Unngå sommerplager for underlivet

Sopp i underlivet blomstrer ofte opp i varmt vær. Akkurat som sopp ute i naturen trives soppen også best når det er varmt og fuktig. Her får du noen gode råd for å forebygge og behandle soppinfeksjon.

Publisert

Det fine med varmt vær er at jenter kan bruke skjørt. Er du plaget med sopp og kløe kan det være både lindrene og helbredende å gå uten underbukse under skjørtet, iallfall når du er hjemme. Legg bort polyester-trusene og kjøp noen i tynn bomull. Gjerne boksershortstype, som slipper luft til. Silke er også luftig, men kan ikke vaskes på kokvask, og det må til dersom man vil ta knekken på sopp. Ikke nøy deg med å bruke Canesten du har liggende i skapet. Soppmidler som inneholder nystatin er mer effektive.

Sopprelatert sykdom, FRD - fungus related disease
Noen pasienter, spesielt overvektige kvinner, har ymse symptomer som hevdes å ha sammenheng med sopp, blant annet magebesvær, psykiske symptomer og urinveisplager.
I en ny norsk studie ble nystatin gitt til halvparten av pasienter som hadde mulige sopp-relaterte plager også utenfor underlivet, mens den andre halvparten fikk juksemedisin. Resultatet viste tydelig at flere ble bedre med nystatin. De som brukte en diett uten sukker og gjær rapporterte også om bedring, enten de fikk medisin eller ikke.

(Kilde: Santelman H, Lærum E, Rønnevig J, Fagertun HE. I Family Practice 2001;18:258-65.)

Gro Nylander, mozon.no, 27.06.01

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer