Unngå sommerplager i underlivet

Sopp i underlivet blomstrer ofte opp i varmt vær. Akkurat som sopp ute i naturen, trives soppen som snylter på kroppen også best når det er varmt og fuktig. Her får du noen gode råd for å forebygge og behandle.

Publisert
Sist oppdatert

Unngå sommeplager i underlivetSopp i underlivet blomstrer ofte opp i varmt vær. Akkurat som sopp ute i naturen, trives soppen som snylter på kroppen også best når det er varmt og fuktig. Her får du noen gode råd for å forebygge og behandle.

Av Dr. Gro Nylander

Trange bukser langbukser eller truser av kunststoff kombinert med sommertemperaturer gir fuktighet overalt der hud blir liggende mot hud. Det fine med varmt vær er at jenter kan bruke skjørt. Er du plaget med sopp og kløe kan det være både lindrene og helbredende å gå uten underbukse under skjørtet, iallfall når du er hjemme. Legg bort polyester-trusene og kjøp noen i tynn bomull. Gjerne boksershortstype, som slipper luft til. Silke er også luftig, men kan ikke vaskes på kokvask, og det må til dersom man vil ta knekken på sopp. Ikke nøy deg med å bruke Canesten du har liggende i skapet. Soppmidler som inneholder nystatin er mer effektive.

Sopprelatert sykdom, FRD - fungus related diseaseNoen pasienter, spesielt overvektige kvinner, har ymse symptomer som hevdes å ha sammenheng med sopp, blant annet magebesvær, psykiske symptomer og urinveisplager.I en norsk studie fra 2001 ble nystatin gitt til halvparten av pasienter som hadde mulige sopp-relaterte plager også utenfor underlivet, mens den andre halvparten fikk juksemedisin. Resultatet viste tydelig at flere ble bedre med nystatin. De som brukte en diett uten sukker og gjær rapporterte også om bedring, enten de fikk medisin eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer