Ventestrøm:

Unngå strømfella når du flytter

Derfor bør du kontakte strømselskap så fort som mulig etter at du har flyttet inn i ny bolig.

STRØMSJOKK: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep kan du bidra til å senke strømutgiftene litt. I saken under kan du lese mer om strømavtaler ved flytting. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under overtakelse av ny bolig blir du gjerne tatt på senga av spørsmålet om hvilken strømavtale du vil tegne på stedet.

Er det er digital overtakelse (som er det vanligste i vår moderne verden), foregår hele overtakelsesprosessen via mobil, og ett av spørsmålene kjøper får da, er hvilken strømavtale hen vil tegne, samt noen alternativer hen kan velge der og da.

Egentlig er det ikke så farlig hvilken strømavtale du som kjøper huker av på, så lenge du sjekker de ulike avtalene på markedet og kontakter strømselskapene så fort som mulig etter overtakelsen.

Men, dersom du av en eller annen grunn ikke velger en strømavtale under overtakelsen, bør du få på plass en permanent avtale fortere enn svint.

Hørt om «ventestrøm»?

Linda Ørstavik Öberg i Huseiernes Landsforbund skriver at mange ikke har ikke hørt om ventestrøm, og reflekterer lite over dette i flytteprosessen, såfremt alt det elektriske fungerer som det skal.

Du overtar imidlertid ikke forrige eiers strømavtale når du tar over boligen.

Strømmen hjemme kjøper du vanligvis ikke fra nettselskapet som eier strømkablene og som du betaler nettleie til, den kjøper du fra et strømselskap, men om du ikke har kontaktet strømselskapet og opprettet strømavtale før du flytter inn, derimot, finnes det en annen ordning som sørger for at du likevel får strøm i stikkontakten - såkalt leveringspliktig strøm, også kalt «ventestrøm».

Kort fortalt så er ditt nettselskap pålagt å levere strøm til deg fra du flytter inn til du inngår vanlig strømavtale med et strømselskap, men ventestrømmen er, som navnet tilsier, kun ment å være en midlertidig løsning, forklarer Huseierne.

Ventestrømsjokk

Ventestrømmen er i tillegg veldig dyr, og det lønner seg derfor å opprette vanlig strømavtale så fort som mulig etter at du har flyttet inn, oppfordrer Huseierne.

  • Leveringspliktprisen på strøm fra nettselskapet er nemlig regulert de første seks ukene - den skal ikke være høyere enn spotprisen for boligområdet ellers og ha et påslag på 6,25 øre kilowattimen, ifølge Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).
  • Etter de seks første ukene, på den annen side, skal nettselskapet sette en høyere pris, nettopp for at kundene skal ha insentiv til å velge seg en strømleverandør.

Ventestrøm skal altså alltid være dyrere enn strøm kjøpt fra et strømselskap.

Slik sikrer du deg en billig strømavtale

Så, når du har overtatt boligen, bør du gjøre følgende:

  1. Sjekk om du har en avtale med et strømselskap etter overtakelsen, eller om du er satt i en ventestrømavtale.
  2. Uansett om du har tegnet en skikkelig strømavtale eller har ventestrøm, bør du undersøke søke opp den nye adressa di via sammenligningstjenesten Strømpris.no og se hvilken strømavtale som er den billigste i ditt boligområde.
  3. Deretter kontakter du strømselskapet med den billigste avtalen dersom du vil ha den eller ber nåværende strømselskap om prismatch om det er et mulig alternativ.
  4. Videre bør du følge med på strømprisen du betaler og sjekke de andre tilbudene på markedet en gang i blant, for å påse at du har en billig og god avtale. Har du en spotavtale er det nemlig fritt fram å bytte strømavtale og -selskap så ofte du vil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer