Unngå toppskatt på feriepengene

Lurt å huske på for deg som skal bytte jobb.

IKKE SKATTEFRIE: Feriepenger er ikke skattefrie, selv om det ikke trekkes skatt av dem når de utbetales. Har du feriepenger som er opptjent i år, bør du sørge for å få dem utbetalt i riktig kalenderår. Forklaringen er toppskatt. Foto: ILLUSTRASJON
IKKE SKATTEFRIE: Feriepenger er ikke skattefrie, selv om det ikke trekkes skatt av dem når de utbetales. Har du feriepenger som er opptjent i år, bør du sørge for å få dem utbetalt i riktig kalenderår. Forklaringen er toppskatt. Foto: ILLUSTRASJON Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren nærmer seg, og mange gleder seg til en litt saftigere utbetaling fra arbeidsgiver. Det trekkes nemlig ikke skatt når feriepengene kommer til utbetaling, fordi skatten er fordelt på årets øvrige måneder (halv skatt i desember).

Men pass på! Skal du bytte jobb, kan det lønne seg å utsette utbetalingen av årets opptjente feriepenger til neste år.

LES OGSÅ: Så mye har du krav på i feriepenger

Inngår i skattegrunnlaget

Feriepengene du får utbetalt inngår i skattegrunnlaget for hele året. Selv om det ikke trekkes skatt av feriepenger du tjente opp i fjor, stiller det seg annerledes med feriepenger som er tjent opp i år.

Dette er viktig å merke seg for deg som skal slutte i jobben.

Hovedregelen, etter ferieloven, er at opptjente feriepenger utbetales siste vanlig lønningsdag før fratreden. Men her står partene fritt til å avtale seg i mellom, og for mange kan det lønne seg å utsette utbetalingen til over nyttår.

Husk å be arbeidsgiver om å holde igjen feriepengene hvis dette lønner seg for deg. Sjekk også om du kan kreve ferie i ny jobb

LES OGSÅ: Dette må oppsigelsen inneholde

Slik slår det ut

Det er hensynet til toppskatt som avgjør om du bør vente med utbetalingen av feriepengene. Du skal nemlig betale toppskatt av personinntekten for den delen av inntekten som overstiger fribeløpet, og her kan utbetaling av feriepengene avgjøre om du kommer over et av fribeløpene.

Hvis du ikke kommer over disse punktene i noen av årene, spiller det faktisk ikke noen rolle når du får feriepengene utbetalt. Dette henger sammen med at feriepengene kun er trekkfrie, og ikke skattefrie.

Innslagspunktene på toppskatten er todelt:

  • Trinn 1 toppskatt er 550.550 kroner (9 prosent)
  • Trinn 2 toppskatt er 885.600 kroner (12 prosent)

Hvorvidt man bør be om å få feriepenger utbetalt i opptjeningsåret eller vente til neste år, avhenger av hvordan regnestykket ser ut i både opptjeningsåret og ferieåret. For eksempel kan toppskatten slå inn hvis du får sluttoppgjøret i samme år.

Som arbeidstaker bør du beregne all samlet inntekt over to år og få den mest mulig likt fordelt.

Les også: Tøm kontoen din før svindlerne gjør det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer