Unødvendig pillerush mot barn

Barn må få lov til å trene immunapparatet uten bruk av antibiotika.

Publisert
Sist oppdatert

Unødvendig pillerush mot barn

Barn må få lov til å trene immunapparatet uten bruk av antibiotika.

Enda en ny undersøkelse viser at det brukes alt for mye antibiotika i norsk helsevesen.

21. november i år ble det trykket en studie i Tidsskrift for Den norske lægeforning som viste at 65 prosent av barnehagebarna ble behandlet med antibiotika i løpet av et år.

Dette er foruroligende høye tall fordi mange av disse barna hadde hatt en virusinfeksjon og ikke trengte antibiotika. For tre år siden viste en annen studie at 70 prosent av den antibiotika som brukes i Norge var unødvendig.

Det er vanskelig å vite når det er nødvendig å bruke antibiotika, og når det er lurt å la være. Men det er ikke lov å slurve og være så nonsjalange på dette området som det nå ser ut til at norske leger er blitt.

For mye antibiotika gjør at kroppens immunapparat ikke får lov å lære og bli motstandsdyktig mot infeksjoner, og i tillegg medfører det at alt for mange bakterier blir resistente mot de vanligste antibiotika kurene.

For barna våre er det veldig viktig at de i barneårene får trent immunapparatet, så det kan utvikles og bli sterkt i forsvaret mot både bakterie- og virusinfeksjoner. Det er viktig for å gi god beskyttelse mot infeksjoner senere i livet, men det er også viktig for å redusere sjansen for å utvikle feilreaksjoner i immunapparatet som allergier og autoimmune sykdommer. Bruker vi antibiotika stoppes deler av kroppens immunsvar mot en sykdom og immunapparatet lærer ikke hvordan sykdommen skal bekjempes.

Det er et paradoks at vi som er så opptatt av at barna våre skal lære å snakke, skrive og lese er så lite opptatt av at barna våre skal få sjansen til å utvikle et sterkt immunapparat.

Vi vil at barna skal trenes og få utfordringer så de lærer å krabbe, gå og utvikle gode motoriske ferdigheter. Men får de en infeksjon stopper vi den muligheten immunapparatet har til å lære og takle infeksjonen ved å gi de antibiotika. Vi gir ikke immunapparatet tid og mulighet til å utvikle seg å bli sterkt og motstandsdyktig. Det er ikke rart vi får mer og mer infeksjoner, allergier og autoimmune sykdommer.

Hadde vi stoppet barna våre hver gang de prøvde å reise seg opp på to bein for å gå hadde de kanskje aldri lært å gå og bevege seg fritt - men i stedet utviklet avanserte krabbeteknikker. Økningen av allergier , autoimmune sykdommer og kreftsykdommer skylles at immunapparatene våre alt for ofte er på krabbestadiet og forblir uutviklet og svakt fordi det ikke får mulighet til å utvikles og bli sterkt gjennom læring og utfordringer.

Øvre luftveisinfeksjoner hos barn er den største årsaken til unødvendige antibiotikakurer. De fleste øvre luftveisinfeksjoner kan behandles fullt forsvarlig uten bruk av antibiotika. Det er bare barn med veldig kraftige infeksjoner i øvre luftveier og infeksjoner som går ned i lungene som skal ha antibiotika. Vanlige mellomørebetennelser, halsinfeksjoner og bronkitter blir like raskt bra uten bruk av antibiotika.

Antibiotika skal vi spare til de infeksjonene som setter seg fast i lungen fordi lungen da kan skades eller til andre alvorlig forløpende bakterielle infeksjoner.

Hva gjør vi når barnet blir sykt:
Når barnet vårt blir sykt skal vi være hjemme hos barnet å legge forholdene til rette så de på naturlig måte kan bli friske. Gjør vi det gir vi immunapparatet mulighet til å lære og utvikle seg og bli bedre rustet til neste infeksjon kommer. Skal barnet lære å gå, passer vi på det så det ikke faller og skader seg, vi hjelper det opp igjen, støtter det og passer på det så barnet blir flinkere og flinkere til å gå og bevege seg.

Hos de fleste barn som får en øvre luftveisinfeksjon, starter plagene med en virusinfeksjon eller en forkjølelseslignede sykdom med snue, tett nese, sår hals og hoste. Da trenger barnet hjelp å støtte, fordi virusinfeksjonen okkuperer så mye av oppmerksomheten i barnets immunapparat at motstandskraften mot bakterieinfeksjoner blir kraftig svekket.

Det er når barnet har virusinfeksjonene at det er mottaglig for de bakterielle infeksjonene. I barnehagen florerer det med bakterier og øvre luftveisinfeksjoner, små barn under tre år med et lite utviklet immunapparat bør derfor holdes hjemme og unngå det ”vepsebol” av bakterier som hver eneste barnehage representerer.

Å sende små barn med forkjølelse i barnehagen er nesten å be om at de skal få bakterielle infeksjoner. Disse barna skal holdes hjemme, de skal få hvile, rikelig med drikke i form av vann, bærsafter, juicer og teer. De kan få lett mat med mye grønnsaker og frukt.

Feber i 38-39 grader likes dårlig av virusene og bør ikke senkes med febernedsenkende midler. Først med feber over 39,5 øker riskoen for feberkramper - da kan febernedsenkende medisner brukes.

I tillegg til rikelig med drikke og ro har barna nytte av solhattekstrakt, C-vitamin og omega-3-fettsyrer. Når de er syke på denne måten spiser de ofte lite og bør også få en barne-multivitamin tablett daglig.

Solhatt har vi på Balder-klinikken veldig god erfaring med til små barn - vi bruker det helt ned i ett års alder (10 dråper i litt vann, to ganger daglig) i perioder på 2-4 uker av gangen. For større barn øker vi dosen til 20 dråper to ganger daglig fra 3-4 års alder, det reduserer både lengde og intensitet på virus og forkjølelsessykdommer betraktelig. Men det viktigste solhatten gjør er å redusere sjansen for å få bakterielle ettersykdommer. Solhatt hjelper kroppen til et raskere og mer effektivt immunsvar på virus sykdommen og bidrar på denne måten til at immunapparatet utvikles og styrkes.

Barn som har mye slim må få rikelig med væske for å gjøre slimet mer tyntflytende, det vil redusere sjansen for at infeksjonen setter seg fast i mellomøret, bronkier og lunger. Mange av disse barna får også betydelig mindre slim hvis de helt slutter å drikke søtmelk mens de har luftveisinfeksjoner. De bør også redusere inntaket av søtsaker, søtt mineralvann og sjokolade kraftig når de har infeksjonssykdommer. Saltvann nesedråper eller morsmelk kan brukes ved tett nese. I tillegg kan barn med virusinfeksjoner ha nytte av svarthyll/sambucus som virker virushemmende. Først når barnet har vært minst en dag uten feber og er nesten frisk bør vi sende det i barnehagen igjen.

Mor eller far vil kanskje si til sitt forsvar, at så ofte som barnet mitt er sykt kan ikke jeg være hjemme fra jobb for å holde barnet hjemme fra barnehagen. Men der tar mor og far feil hvis de tenker slik, for det regnestykket stemmer rett og slett ikke. Er du hjemme med barnet på denne måten to til tre ganger er mye gjort, da har du kanskje unngått at ungen din blir et ørebarn eller en skikkelig snørrunge. Sender du ungen i barnehagen snørrete og småsyk er sjansen stor for at du får et barn som stadig får tilbakevennende luftveisinfeksjoner som dessverre kommer i igjen og i igjen og varer lenger og lenger. Ta derfor onde ved roten og pass på barnet ditt med en gang det blir syk, hjelp det til å komme igjennom de første infeksjonen og bli sterkere og sterkere fra gang til gang.

Gjør du det hjelper du barnet ditt til å utvikle et stert immunapparat, det unngår mange unødige antibiotikakurer og forebygger både bakterielle infeksjoner, allergier og en rekke andre plager. I tillegg vil du få mye færre sykemeldingsdager hjemme på grunn av syke barn.

Har barnet ditt likevel blitt en ”snørrunge” eller et ”ørebarn” bør du prøve å bryte stadig bruk av antibiotika. Det beste du kan gjøre da er å oppsøke en flink homeopat eller en akupunktør som har spesialisert seg på behandling av barn.

På Balder-klinikken har vi hatt hundrevis av disse barna som aldri tidligere har fått lov til å kjempe seg gjennom infeksjoner uten bruk av antibiotika. Med støtte av homeopatisk medisin, akupunktur, solhatt, litt ekstra C-vitamin og omega- 3, lærer de seg å gå gjennom sine første infeksjoner uten bruk av antibiotika.

Mozon.no, 21.11.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer