Unødvendig pillerush mot barn

Barn må få lov til å trene immunapparatet uten bruk av antibiotika.

Publisert
Sist oppdatert

Unødvendig pillerush mot barn

Barn må få lov til å trene immunapparatet uten bruk av antibiotika.

Enda en ny undersøkelse viser at det brukes alt for mye antibiotika i norsk helsevesen.

21. november i år ble det trykket en studie i Tidsskrift for Den norske lægeforning som viste at 65 prosent av barnehagebarna ble behandlet med antibiotika i løpet av et år.

Dette er foruroligende høye tall fordi mange av disse barna hadde hatt en virusinfeksjon og ikke trengte antibiotika. For tre år siden viste en annen studie at 70 prosent av den antibiotika som brukes i Norge var unødvendig.

Det er vanskelig å vite når det er nødvendig å bruke antibiotika, og når det er lurt å la være. Men det er ikke lov å slurve og være så nonsjalange på dette området som det nå ser ut til at norske leger er blitt.

For mye antibiotika gjør at kroppens immunapparat ikke får lov å lære og bli motstandsdyktig mot infeksjoner, og i tillegg medfører det at alt for mange bakterier blir resistente mot de vanligste antibiotika kurene.

For barna våre er det veldig viktig at de i barneårene får trent immunapparatet, så det kan utvikles og bli sterkt i forsvaret mot både bakterie- og virusinfeksjoner. Det er viktig for å gi god beskyttelse mot infeksjoner senere i livet, men det er også viktig for å redusere sjansen for å utvikle feilreaksjoner i immunapparatet som allergier og autoimmune sykdommer. Bruker vi antibiotika stoppes deler av kroppens immunsvar mot en sykdom og immunapparatet lærer ikke hvordan sykdommen skal bekjempes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer