Upopulært med østrogen

Salget av hormontilskudd stuper i Norge. Og hos våre danske naboer er salget halvert de siste to årene.

Publisert
Sist oppdatert

Hormonpreparater med østrogen har de siste årene fått mye negativ omtale. Det har også ført til at stadig færre kvinner ønsker å bruke slike medisiner.

Hormontilskuddene brukes først og fremst av kvinner i overgangsalderen for å lette ubehagelige plager i denne perioden. Men noen studier har vist at preparatene også kan ha farlige bivirkninger.

Problemet er at preparater som inneholder østrogen kan øke risikoen for blodpropp, hjertesykdommer og brystkreft hos noen kvinner.

Halvert i DanmarkDen negative omtalen av hormonpreparatene de siste årene setter tydelig preg på salget av medisinene. Tall fra Danmark viser at forbruket av kombinasjonspreparater med østrogen og gestagen er halvert siden 2002.

Salget av rene østrogenprodukter har falt med 30 prosent i den samme perioden.

Nedgangen i salget kan forklares med at også myndighetene nå anbefaler en mer restriktiv bruk av hormonene. Den danske Lægemiddelstyrelsen og deres kolleger i EU mner at hormontilskudd bør brukes i så kort tid og med så lave doseringer som mulig.

- Jeg tror at en god del av de som har brukt hormoner i mange år, nå har valgt å slutte med medisinene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.