Urinsyregikt

Publisert
Sist oppdatert

Urinsyregikt

Av lege Bernt Rognlien

Symptomer
Sykdommen kommer i anfall. Anfallene starter helt akutt med sterke smerter i ett eller flere ledd. Leddet er hovent rødt og varmt. Stortåen er mest utsatt og kan bli så rød og hoven at den ikke tåler å bli gått eller trått ned på. Sykdommen kalles podagra og det var den Kaptein Vom hadde som gjorde at han måtte sitte med benet på stol.

Årsak
Ved urinsyregikt blir det for mye urinsyre i blodet.. For mye urinsyre i blodet blir det enten fordi det er overproduksjon av urinsyre eller fordi utskillelsen gjennom nyrene er for liten. Ved stor urinsyrekonsentrasjon i blodet felles det ut urinsyrekrystaller i huden, i annet vev og i ledd. Dette er som å gå med små glasskår i vevet, rundt krystallene blir det hovent, rødt, varmt og veldig smertefullt. Denne betennelses reaksjonen blir kraftigst der tyngdekraften virker mest, nede i bena og i stortåens grunnledd spesielt.

Rødhet og hevelse rundt krystallavleiringer i huden forekommer også, hyppigst sees det på øreflippen. Sykdommen er 10 ganger så vanlig hos menn som hos kvinner og vanligst etter 40 års alder.

Opphopning av urinsyre kan skyldes medfødte feil i urinsyrestoffskiftet. Det kan utløses av medisiner(acetylsalisylsyre og enkelt vanndrivende medisiner), nyresykdom, kreftsykdom og sult. Ved arvelig tendens til å danne for mye urinsyre utløses ofte anfall hvis det spises mye kjøtt og proteinrik mat som inneholder purinstoffer eller drikkes en del alkohol. Særlig menn har redusert evne til å bryte ned puriner, overvekt disponerer også for utvikling av sykdommen. De som har mye urinsyre i blodet har også økt tendens til å danne nyresten.

Når oppsøke lege
Det gjør du nok første gang du får et anfall av kaptein Voms sykdom. En legeundersøkelse kan da påvise at du har for mye urinsyre i blodet og kanskje finne årsaken til det.

Behandling
Anfall behandles med ro og avlastning av leddet. Gjør som Kaptein Vom sitt med benet høyt på en stol med en god myk pute under. Legen kan gi deg betennelsdempende medisiner og medisiner som demper urinsyreproduksjonen. Du får også kostråd og en liste over matvarer du ikke skal spise.

Drikk rikelig med væske for å forebygge anfall eller ved begynnende anfall, mer enn 3 liter i døgnet. Å drikke mye er spesielt viktig på varme dager og under sydenturer. Unngå alkohol som nedsetter urinsyreutskillelsen gjennom nyrene. Spis mye frukt og grønnsaker . Spis lite kjøtt, innmat, skaldyr, bønner og andre protein og purinrike matvarer.
Er du overvektig er gradvis vektreduksjon en god forebyggende behandling, men unngå hard slanking som kan utløse anfall.

Kjerrinrokkte øker utskillelsen av urinsyre(se tilberedning under urinveisinfeksjon), drikk derfor gjerne minst en liter daglig. E-vitamin, selen og antioksidanter demper betennelse, det gjør også omega-3 fett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer