Urinsyregikt

Publisert
Sist oppdatert

Urinsyregikt

Av lege Bernt Rognlien

SymptomerSykdommen kommer i anfall. Anfallene starter helt akutt med sterke smerter i ett eller flere ledd. Leddet er hovent rødt og varmt. Stortåen er mest utsatt og kan bli så rød og hoven at den ikke tåler å bli gått eller trått ned på. Sykdommen kalles podagra og det var den Kaptein Vom hadde som gjorde at han måtte sitte med benet på stol.

ÅrsakVed urinsyregikt blir det for mye urinsyre i blodet.. For mye urinsyre i blodet blir det enten fordi det er overproduksjon av urinsyre eller fordi utskillelsen gjennom nyrene er for liten. Ved stor urinsyrekonsentrasjon i blodet felles det ut urinsyrekrystaller i huden, i annet vev og i ledd. Dette er som å gå med små glasskår i vevet, rundt krystallene blir det hovent, rødt, varmt og veldig smertefullt. Denne betennelses reaksjonen blir kraftigst der tyngdekraften virker mest, nede i bena og i stortåens grunnledd spesielt.

Rødhet og hevelse rundt krystallavleiringer i huden forekommer også, hyppigst sees det på øreflippen. Sykdommen er 10 ganger så vanlig hos menn som hos kvinner og vanligst etter 40 års alder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer