Par- og familieøkonomi

Uromantiske økonomifeller dere bør unngå

Det virker kanskje ikke særlig romantisk eller kjærlig å bruke valentins- eller morsdagen til å snakke om økonomi, men det er likevel ikke det dummeste dere kan gjøre på en dag som denne.

SPARING: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet forklarer forskjellene på å spare i fond og bank. I saken under kan du lese om kjønnsforskjellene når det gjelder disse to sparemåtene, og hva som kan gjøres med det. Video: Michael S. Jæger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag 14. februar i år er en skikkelig «kinderegg-dag»: fastelavnssøndag, valentinsdag og morsdag.

Det er vel ikke noe som kan ødelegge en slik dag?

Vel, kanskje en prat om økonomi setter en demper for denne tretrinnsraketten. Men, om dere ikke har tatt bevisste grep knyttet til par- og familieøkonomien, er det ikke sikkert det blir spesielt hyggeligere i framtida - for eksempel ved et brudd.

Så, la oss vri på det og tenke at å sette av tid til dette sammen er en måte å si at dere bør være likestilte i paret og familien, og at dere unner hverandre dette.

Nå som bollene er fortært, her er noen typiske økonomifeller for par og familier, konsekvensene av dem og hvordan de kan unngås:

Manglende samboerkontrakt

Som par bør dere også opprette en felles sparekonto til ferier og andre sparemål, men det er også viktig å ha hver sin sparing ved siden av - til langsiktig sparing og buffer i tilfelle brudd, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

- Ektepar vil jo dele fellesmidler, men som samboere kan dere komme dårlig ut hvis dere ikke har spart noe på egen hånd. Sørg derfor for å få på plass en samboeravtale og ta ansvar for egen sparing, oppfordrer Sandmæl overfor Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.