Sommerjobb 2021

- Urovekkende tall

Ungdommer rammes av dårlig tilgang på sommerjobber, ifølge Virke.

FÆRRE SOMMERJOBBER: Mange virksomheter vil ansette færre sommervikarer enn normalt. Foto: Shutterstock / NTB
FÆRRE SOMMERJOBBER: Mange virksomheter vil ansette færre sommervikarer enn normalt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Virkes medlemsundersøkelse for april viser at 15 prosent av virksomhetene vil ansette færre sommervikarer sammenliknet med et normalår, skriver de i en pressemelding.

- Dette er urovekkende tall. Coronapandemien har vært svært krevende for mange virksomheter, og det er gjerne unge som rammes først på arbeidsmarkedet. Da mister de unge også verdifull arbeidserfaring for resten av sitt yrkesliv, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen.

Mange jobber innen helse

Nav er, derimot, ikke like negative i sine spådommer om årets sesong for sommerjobber.

- Våre tall viser faktisk en økning i antall utlyste sommerjobber på arbeidsplasser sammenliknet med de to foregående årene, forteller Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte til Dinside.

Han viser til at dette særlig er på grunn av flere jobber innen helse og omsorg.

- Samtidig er det jo slik at mange sommerjobber aldri lyses ut, og det gjelder nok i stor grad i de bransjene hvor nedgangen nå er størst, som innen hotell- og serveringsbransjen, sier Holte videre.

Dermed betyr det ikke at det er lettere å søke sommerjobb enn tidligere, og med mange ledige øker konkurransen om jobbene, tror Holte, og peker på at mange stillinger går gjennom bekjentskap, og at mange bedrifter vet unge vil ta kontakt slik at de ikke trenger å lyse ut stillinger.

Her blir det færre sommerjobber

Det er spesielt virksomheter innen faghandel, kultur, servering, reiseliv, service og trening som vil ansette færre sommervikarer, ifølge Virke.

Felles for disse bransjene er at de har vært underlagt svært strenge smitteverntiltak, som har gitt et betydelig lavere aktivitetsnivå sammenliknet med før pandemien, og en stor andel virksomheter som rapporterer om likviditetsutfordringer, forklarer de.

En bransje som derimot planlegger å ansette flere sommervikarer i år, ifølge Virke, er dagligvarebransjen.

Coronatiltak påvirker

Virke mener det fortsatt er knyttet usikkerhet til årets sommerjobb-sesong på grunn av coronatiltakene:

- Det er en del usikkerhet knyttet til årets sommersesong for mange virksomheter. Vi vet fortsatt ikke hvor langt vi har kommet i gjenåpningen av samfunnet og hvilke regler som gjelder til sommeren, og dette har naturligvis innvirkning på hvor mange virksomheter som forventer å kunne tilby sommerjobber, sier Horneland Kristensen.

SOMMERSJEFEN: August (25) slo 1800 søkere og ble valgt til sommerjobbstillingen som konsernsjef i bemanningsbyrået Adecco. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fiske eller plante skog?

Tåler du å være ute i vær og vind er det samtidig greit å vite at det er bransjer hvor det er behov for arbeidskraft:

Ungdomsfiskeordningen videreføres også denne sommeren.

- Fisket etter rognkjeks kan starte allerede nå, sa fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding fra departementet nylig.

Ordningen med ungdomsfiske gir ungdom mellom 12 og 25 år mulighet til å drive fiske i sommerferien, og omsette fangst for inntil 50 000 kroner.

Ordningen gjelder for hele landet i perioden 15. juni og til og med 7. august 2021, og omfatter alle fiskeslag som blir fanget i de vanlige fiskeriene langs kysten. Startdatoen for fisket etter rognkjeks er derimot fremskyndet til 1. mai.

Også innen skogplanting er det behov for folk, ettersom de som normalt jobber med dette kommer fra andre land og er rammet av innreiseforbudet, skrev NRK i april.

Tallenes tale

Per i dag ligger det annonsert 2076 stillinger under sommerjobber på Navs nettsider. Tallet er noe høyere på Finn.no, der det ligger i alt 3348 stillinger.

Ifølge Nav er det disse bransjene som topper antall utlyste stillinger:

- Helse, pleie og omsorg har hatt 13 400 utlyste sommerjobber så langt i år. Deretter kommer reiseliv og transport, samt serviceyrker som begge har 2400 utlyste stillinger. De to neste på listen er kontorarbeid med 1900 utlysninger og butikk- og salgsarbeid med 1300 utlysninger av sommerjobber, forteller Holte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer